Поредна детска площадка в София се унищожава, а на нейно място никне блок. Жители на квартал „Младост” 4 излязоха на протест, след като Общината промени действащия устройствен план на София, без да ги информира.

Общият устройствен план на София казва, че на мястото трябва да има зелени площи и градинка. До преди няколко месеца наистина е имало, а децата от близките блокове играели футбол на поляната.

Отскоро на мястото на площадката се строи 9-етажна сграда, а футболът пред блока вече е невъзможен за още над 100 софийски деца. Как градинката се е превърнала в блок в общия устройствен план засега остава мистерия. Задължителното по закон обществено обсъждане не се е състояло.

Съседите се оплакват, че през 2009 г. е сменен статутът на градинката, а те не са били информирани за това. „Обществено обсъждане за смяната на статута на тази зелена площ не е имало. Общината официално ни отговори, че няма протокол от обществено обсъждане за смяната на зелените площи в „Младост”, обясниха съседи.

„Това е извадка от актуалния подробен устройствен план на „Младост”, в който се вижда, че теренът на господина е отреден за жилищно строителство”, обясни арх. Росица Семова, началник на отдел „Устройство на територията”.

По думите й, планът е одобрен от Столичния общински съвет, макар и без обществено обсъждане. „Има ред и закони и те трябва да се спазват. Едно обществено обсъждане трябва да бъде придружено с протокол. Няма такъв протокол”, допълни Семова.

„Нашите задължения сме ги спазили, информирали сме хората. Да, там е допусната грешка, но това не прави плана незаконен”, коментира още Семова. Тя подчерта, че устройственият план, по който се ръководят гражданите, е качен на сайта на Столична община, а той не се администрира от ръководството на район „Младост”.

Бизнесменът, който строи в градинката, и представителят на Столична община, който пристигна на поредния протест, координорано защитаваха единна теза и това още повече възмути гражданите.

„Не става дума за грешка нито на СОС, нито на район „Младост”, коментира арх. Пламен Мирянов от строителната фирма, която застроява площадката.

Кой промени тихомълком устройствения план без да информира засегнатите граждани. Темата продължава утре в „Тази сутрин" по bTV.