С тържествени церемонии в цялата страна се отбелязва Денят на Освобождението на България от османска власт.

По традиция хиляди хора се стичат към историческия връх Шипка, където се води една от решителните битки в Руско-турската война.

Тържествата пред Паметника на свободата на Шипка трябваше да започнат около 11:30 ч., но закъсняват – заради образували се тапи официалните гости не са успели да стигнат на време.

Има информация, че младеж е бил блъснат на път за върха, но заради задръстването от над 5000 автомобила линейката не може да стигне до пострадалия.

Малко преди 12 ч. в София завърши тържественият ритуал по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

За пръв път от много години на площада се събраха хиляди.

Честванията започнаха още в 10:00 ч. със заупокойна света литургия в памет на жертвите, отслужена от патриарх Неофит и Светия синод.

Българската православна църква чества 3 март и като ден на победата на християнската вяра.

Патриарх Неофит пожела на българите „да се чувстваме всички свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден“.

Последва церемонията по издигане на националния трибагреник.

Публиката аплодира най-силно минаващата представителна гвардейска част, която носеше знамената светини, оцелели от Руско-турската освободителна война.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посрещна държавния глава Росен Плевнелиев, който направи преглед на строените части и поздрави строените представителни части.

На официалната церемония присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Министър-председателят Бойко Борисов призова „на този ден да си спомним отново, че свободата се постига с много труд, усилия и битки. Да не забравяме дедите ни, които са се борили за свободата на нашата родина. Да преклоним глави пред тях и да следваме техния пример – трябват дела, а не просто думи. Ние и в трудните моменти трябва да сме обединени като народ, да сме упорити и толерантни. Да помним, че свободата и демокрацията са право на всеки човек, но като гражданско общество – част от Европейското семейство, да не забравяме, че имаме и задължения“, пише в поздравителния адрес от премиера.

Вие как отбелязвате Освобождението на България - очакваме вашите празнични снимки и видеоматериали в новата мисия на "Аз, репортерът", посветена на Трети март - 138 години Свобода!