Часове преди провеждането на традиционния за националистите Луков марш БСП осъди шествието с емоционална декларация, като го нарече „един от най-позорните актове в съвременната история”.

„Под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет, че изразяват началата на патриотизма и национализма, организаторите на Луковия марш привличат млади хора, обличат ги в полувоенните униформи на нацисти, осъществяват характерни ритуали, надаряват ги със смразяваща символика, давайки им в ръцете зловещите факли на разрухата и озлоблението”, твърдят от БСП.

Дни след като коалиционните им партньори от ДПС определиха събитието като „гавра с историческата истина", социалистите го нарекоха „демонстрация на идеологията на омразата и ненавистта, груб опит за исторически реванш и преклонение пред загиналия Трети райх”.

Според БСП генерал Луков е „един от главните пропагандатори на расовите и ксенофобски практики на немския нацизъм в нашата държава в навечерието и по време на Втората световна война”.

„Генерал Луков, оглавил Съюза на българските национални легиони, ратува за откровена прохитлеристка ориентация и близост до политическия елит на Фюрера, поддържа най-близки отношения с Херман Гьоринг. Генерал Луков и неговите съратници не крият, че са борци за „нов ред" на земята, за победа на оста „Рим - Берлин – Токио", че „отстояват позициите на творческия и благодатен фашизъм", който трябва да ликвидира антифашистите, комунистите и евреите у нас, да нанесе съкрушителни удари срещу Съветския съюз, Съединените американски щати и Великобритания”, пишат още от БСП.

„Възмущение предизвиква и това, че Луковият марш се провежда всяка година с разрешение на кмета на София. За първи път след остри реакции на обществото, кметът Йорданка Фандъкова за първи път забрани провеждането на марша, което е похвално действие”, изтъкват още от „Позитано” 20.

От партията свързват Луков марш с вчерашните събития в Пловдив. „Вместо мирно да протестират срещу връщането на Куршум джамия в Карлово на мюсюлманското вероизповедание, те хвърляха павета по полицаите, атакуваха с камъни и бомбички Джумая джамия в Пловдив по време на традиционната петъчна молитва. Този акт е провокация от огромен мащаб, тъй като оскверни паметник на българското мюсюлманство и подложи на изпитание традиционната българска толерантност. Прибягна до най-опасния рецидив - разпалването на междуетнически конфликти”, подчертават от партията.

От БСП настояват в бъдеще подобни прояви да бъдат „озаптявани още в зародиш категорично и безкомпромисно, в рамките на закона”.

„Такива опасни явления се раждат от дълбоката икономическа, финансова и политическа криза, от духовната безпътица и невижданото обедняване през последните 24 години”, констатират от партията-мандатоносител.

От БСП обаче изтъкват като основна причина „насажданите по времето на управлението на ГЕРБ омраза, грубо партийно разединение и полицейски произвол”.

„БСП е убедена, че истинският път за изход от безпътицата е в новата политика на икономически растеж, на истинското социално осигуряване на гражданите, на разширяване на демократичните права. И затова заставаме зад оздравителните икономически, финансови и социални мерки, които кабинетът „Орешарски” предприема”, настояват от БСП в декларацията срещу Луков марш.

„Като партия, с водеща роля в антифашистката съпротива, като партия на съзиданието, върху чието знаме е изписано: "Свобода, справедливост, солидарност", БСП предупреждава: Опасно е разрастването на неонацизма! Думите на чешкия антифашист Юлиус Фучик и днес са актуални: - ХОРА, БДЕТЕ! И в днешния ден БСП потвърждава своята воля да каже "НЕ" на мрака, който ражда чудовища!, се казва накрая в емоционалната декларацията на БСП.