Депутатите от ДПС осъдиха провеждането на Луковмарш като „открита гавра с историческата истина и паметта на милионите жертви на фашизма”.

В декларация те изразяват позицията си срещу събитието, което тази година е насрочено за 15 февруари. Вече повече от 10 години Луковмарш събира крайнодесни и неонацистки организации, които почитат генерала, известен с антисемитските си убеждения.

„Подобни прояви не могат да бъдат оценени другояче, освен като своеобразен неонацизъм”, посочват от парламентарната група на ДПС.

Народните представители настояват да припомнят „още веднъж неотменимата и принципна позиция на ДПС срещу ксенофобията, антисемитизма и етнорелигиозната омраза като противоречащи на международното право в областта на защитата на правата на човека и ценностите на съвременното демократично гражданско общество”.

Депутатите изтъкват, че „проповядването на фашистка, антисемитска или друга антидемократична идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер”, и изброяват редица документи, в които това е дефинирано: Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и в други международни актове, както и в Българската конституция и Наказателния кодекс.

От ДПС призовават българските институции и особено Столична община да „предприемат адекватни мерки за недопускане на подобни прояви”.

„Обръщаме се и към останалите парламентарно представени политически сили с призив и те категорично да осъдят планирания за 15 февруари така наречен „Луковмарш" и всички останали прояви от подобно естество", се казва в декларацията на ДПС.

В неделя десетки граждани се събраха на протест срещу Луковмарш в центъра на София и настояха събитието да бъде забранено.