В стопанската академия в Свищов в момента цари двувластие след министерската заповед от вчера за назначаването на служебен ректор. Това се случи след разследване на bTV за избора на нов ръководител на висшето училище.

Ректор в момента няма. Служебният не се допуска да встъпи в длъжност, а изборът на проф. Даниела Тодорова се оспорва в съда. Назначеният за временно изпълняващ длъжността ректор отново се изправи пред заключения ректорски кабинет.

„Да ги призова да спрат всяко движение по сметките на стопанската академия, защото това, което става е закононарушение и те биха били въвлечени в него. Обръщам се към министър Танев да сезира компетентните органи за неизпълнението на неговата заповед", обърна се служебният ректор проф.Иван Върбанов към финансистите на висшето училище.

Според опонентите на служебния ректор заповедта на просветния министър е юридически неиздържана и ще я обжалват в съда.

„В момента имаме едно двувластие, едно двувластие, което работи срещу Стопанска академия. Защото хората са объркани - кой е ректора в момента, за нас ректора е легитимно избраният ректор от общото събрание на стопанската академия проф. Теодора Димитрова от 131 гласували, 108 „за", заяви проф. Данаил Врачовски.

Проф. Иван Върбанов и днес опита да влезе като ректор в академията. Заради присъствието на журналисти на входа бе спрян от охраната.

След нареждане от Върбанов охраната пусна всички в сградата.

След това на служебния ректор му се наложи да помоли за ключ от кабинета си чистачката и секретарката, но се оказа, че те нямат. „Виждате пълен абсурд чистачката няма ключ, за да влезе да си изчисти кабинета, за който отговаря. Секретарките нямат ключ за да отворят кабинета и да подготвят деня на ректора", обърна се Върбанов към журналистите.

На работа обаче се появи новоизбраният на спорното Общо събрание ректор - проф. Теодора Димитрова.

„И ще ви кажа само едно - тема за размисъл. Шест неща мрази Господ, даже седем. Пише в притча Соломонова...” коментира тя пред журналистите.

Докато спорните ректори разговаряха на четири очи, академията отвори врати и за студенти на изпит. Те твърдят, че нямат проблеми с учебния процес и той върви нормално.

Служебният ректор заяви още, че след изтичането на 6-месечния срок, за който е назначен, ще се оттегли и напусне заеманите от него академични позиции. Парадоксът е, че въпреки заповедта на просветния министър, той остава без правомощия. Няма достъп до документацията и печата на висшето училище. Дори няма трудов договор, което автоматично поставя въпроса кой ще му плаща заплатата.

Теодора Димитрова пък издава заповеди за реда в академията, подписани от нея, предаде кореспондентът на bTV в региона.