Старият ректор на Стопанската академия в Свищов, който МОН смени след разследване на bTV, не прие заповедта на просветния министър за назначаването на временно изпълняващ длъжността на негово място. 35-годишната проф. Теодора Димитрова и заемалият дълги години поста проф. Величко Адамов часове наред не напускаха сградата.

„Тази заповед е грубо нарушение на Закона за академичната автономия и тя е демонстрация на намеса на политическа сила в едно учебно заведение. Господа ректори, сега сме ние, после сте вие!”, заяви проф. Адамов пред bTV, когато все пак склони да излезе.

По време на неговото управление, академията беше забъркана в ред скандали, в т.ч. и около спрягания за съдебен лобист Красьо Черния. Преподаватели от ВУЗ-а обвиниха Адамов, че е авторитарен и е сложил свое протеже на ректорското място с нелегитимно общо събрание, заради което сега се води дело.

„Ние реагирахме по единствения възможен начин. Това което закона ни позволява, т. 10, чл 10 на Закона за висше образование - да назначим служебен ред и го направихме. Не съм виждал възрастни да плачат така. Много е чувствително положението”, коментира просветният министър проф. Тодор Танев.

Един от опонентите на Адамов, проф. Иван Върбанов, беше назначен за служебен ректор. Малко преди 16:00 часа той се отправи към Академията за да заведе заповедта в деловодството. Посрещнаха го представители на академичната общност, които го бяха чакали с часове, за да изразят недоволство от избора му.

„И това ли беше целта: Страна по делото да бъде назначен за ректор... Моят глас къде отива, неговият глас къде отива - по дяволите”, посочи Румен Русалинов от катедра „Застраховане и социално дело”.

В сградата на Стопанската академия медии не бяха допуснати - по заповед на стария ректор. Престоят на проф. Върбанов в сградата на академията продължи не повече от 30 минути: „Той води диалога, а не в кавички избрания ректор, ..., и категорично заяви, че те няма да изпълнят заповедта на министъра”.

За недопускане до ректорския пост проф. Върбанов внесе сигнали в полицията и прокуратурата за самоуправство.