93 преписки за физическо насилие над деца, 80 – за психическо и 26 – за сексуално има в Държавната агенция за закрила на детето. ДАЗД представи своите данни за случаите, по които работи през 2014 г.

По 1228 преписки е работила за шестте месеца на тази година ГД "Контрол по правата на детето" на ДАЗД. Анализът на постъпилите при тях жалби и сигнали показва, че поставените проблеми в 257 от случаите са свързани с различни форми на насилие над деца.

Сигналите за насилие на националната телефонна линия за деца за 2014 г. до момента са общо 343, като в 157 от тях е имало данни за физическо насилие, а в повечето случаи то е в комбинация с психическо. В 17 случая е съобщено за сексуално насилие. 34 са случаите, в които има данни за неглижиране.

По случая "Ана-Мария"

До представяне на данните на агенцията се стигна, след като в медиите гръмна информация, че 13-годишно момиче с аутизъм е било насилено от служител на столичното помощно училище, което посещава. Все още тече проверка по случая.

По рано през деня родители протестираха пред образователното министерство в подкрепа на  Ана-Мария. Десетки жени се събраха и пред паметника на Съединението в Пловдив, за да обяват, че държавата се сеща за деца с проблеми, когато гръмне скандал.

Именно това, че екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикатори за насилие и този въпрос е бил неглижиран или подценен е един от основните пропуски, установени от междинните резултати от проверката за случая с Ана-Мария, посочи председателят на ДАЗД Ева Жечева.

"Голям проблем, който ние констатирахме е, че училищното ръководство не е разпознал симптомите за дете в риск", каза и зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Именно Кастрева, която преди това е била директор на инспектората, училищен директор и преподавател, по-рано заяви, че детето имало склонност "да се заголва" - думи, за които по-късно се извини.

Сред другите пропуски са недобра комуникация между системата на образованието и социалната система. „Има пропуски при предаване на грижата. При постъпване в училището за детето имало вече оценка за уменията и характеристиките й, които в голяма степен се разминават с оценките на възможностите на детето, каквито са направени в училището”, каза Жечева.

Директорът на ГД "Контрол по правата на детето" на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Камелия Николова каза, че на 19 септември е установен период от два часа, в който грижите за децата са поверени на чистачка и домакинка.

Двете жени са наблюдавали децата в четвърто помощно училище, без да имат правомощия и компетентност за това.

Институциите признаха, че има още много нарушения и вероятно ще последват дисциплинарни наказания.