Над 1000 души се събраха днес на студентско-преподавателско шествие по повод Деня на народните будители. Възпитаници на 7 университета се включиха в демонстрацията, която е „за” окупацията на ВУЗ-ове.

Преподавателите и граждани носеха баджове с надпис „подкрепям ранобудните студенти". Движението в района на Ректората на Софийския университет беше спряно. Хората скандираха: "Ние сме с вас" и "Браво". Междувременно студентите от НАТФИЗ започнаха своето шествие със скандирания "Честит празник".

Издигнат беше плакат, на който пише: „Университетските преподаватели призовават: СЪБУДЕТЕ СЕ!”. Друг голям плакат, разположен на стълбите на Ректората, гласи: „Кой предложи Пеевски???”, „Оставка”. На шествието имаше и студенти от Медицинския университет, облечени с престилки.

Пред Рекотората думата взе доц. Александър Кьосев. "Ние сме възмутени граждани. В този смисъл е и политическият характер на този протест. Той е политически наистина, но не защото подкрепя ГЕРБ или НДСВ или която и да е друга партия. А защото се занимава с основанията на политическото. За да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина. За да могат избирателите да избират тези, които наистина ги представляват, а по-късно управляват, те трябва да могат да им имат доверие. А ние видяхме как избираме едни, а ни управляват други. И затова протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани", каза той.

После на микрофона момче изпълни песента "Бягство" и "Облаче, ле бяло".

Шествието тръгна от Ректората и премина покрай Народната библиотека малко преди 12 ч. След това се отправи към Народното събрание.

Снимка: Ладислав Цветков
В района на храм-паметника „Александър Невски” имаше и контрапротестиращи. По информация на хора от протеста част от тях са били докарани от община Перник. Нямаме служители, които да са получавали задачи, различни от записаните в длъжностните им характеристики, съобщиха от общината.

Част от студентите стигнаха до плътния полицейски кордон при ул. "Оборище". Полицаите отбиха шествието през ул. "Московска" и оттам през "Раковска", за да се избегнат сблъсъци с контрапротеста.

Протестиращи и контрапротестиращи нямат досег едни до други. Полицейското присъствие в района беше особено засилено. Мнозина се възмутиха, че именно днес, на празника на Народните будители, Народната библиотека беше заградена с полицейска лента.

Малко преди 13 ч шествието стига до Народното събрание. Там протестиращите студенти сложиха бели превръзки на очите си, а след това ги махнаха, показвайки по този начин, че народът се е пробудил. Демонстрантите пееха „Тих бял Дунав” и химна. Протестиращите се хванаха за ръце, за да оградят сградата на Народното събрание. От камбанарията на "Ал. Невски" момче развя българското знаме. Оказа се, че акцията е дело на студент-богослов, който бил уволнен, след като слязъл.

Демонстрантите тръгнаха към бул. „Васил Левски” със скандирания "Оставка!" и "Събудете се!" По ул. „Врабча” шествието стигна до полицейски кордон, където имаше лек сблъсък. Полицията направи път на протестиращите, които продължиха по пътя си.


  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите