Българин, кандидат за книгата на Гинес, е кмет вече 53 години. Става въпрос за Данчо Димитров от самоковското село Долни Окол.

Когато жителите на селото за пореден път осъмнаха без вода, най-дълго управляващият кмет в държавата се подготви за срещата с избирателите – така, както винаги се е готвил да посреща политическите си противници.

За разлика от колегите си в общините Хитрино, Венец, Исперих и Врънбница, бай Данчо, както го наричат, е далеч от блясъка на германското автомобилостроене – няма луксозно возило. Кара Лада 1500, купена през 1973 година.

В Долни Окол може и да не се радват на кмет с лъскава лимузина, но имат своя гордост. Лъвове като тези пред сградите на Съдебната палата и Министерство на вътрешните работи в центъра на столицата застават на пост и пред селското кметство само срещу 75 лева, платени на самоук скулптор, чичо на бай Данчо.

Във вторник, 14 април 1959 година 25-годишният Данчо Димитров е избран от партията за кмет на Долни Окол. Образованието му приключва със завършването на едва 8 клас. Това не му пречи да открие тайната на дълголетното, успешно управление. „Човек трябва да умее да контактува с хората, да умее да общува, много е важно това”, казва възрастният мъж.

След 53 години на самотния и горещ кметски стол бай Данчо е изправен пред тъжната равносметка на прехода. „Имаше животновъдство към 2500 овце, имаше 360 юници. Сега няма нищо. В селото има сега 4 крави и 150 овце. При демокрацията пари не могат да се заделят само да се боядиса това, което тогава беше направено - да боядиса, камо ли да се изгради”, коментира бай Данчо.

Най-дълго управлявалият кмет в страната се кълне, че никога не е купувал избори. А след собствено проучване преди 3 години става ясно, че по пътя към рекордите на Гинес, Долни Окол мери сили единствено със световните супер сили. „В Китай един 53 години е управлявал, който работи непрекъснато в една от провинциите. Втори човек в САЩ имало, който 52 години управлявал”, допълва кметът.

Според бай Данчо с неговото село се различава от китайското. Под управлението на своя кмет азиатците от 1500 души за половин век се увеличават на 7500, а за 53 години българска действителност под управлението на бай Данчо хората в Долни Окол от 1120 души, остават едва 140. Не само заради рекорда, кметът на самоковското село довери, че има сили за още един мандат.