Два милиона и половина ще даде Националната служба за охрана за два нови бронирани автомобила. Това е обществената поръчка, която е обявила НСО. Екип на bTV се опита да разбере какви точно ще са тези автомобили.

Според изискванията те трябва да са бензинови, над 482 конски сили, дължината да е над 5,2 метра, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия. Кола, която за под 8 секунди успява да се изстреля до 100 км в час, с разход на гориво под 18 на сто, което означава да е икономична като за такава кола.

Възможностите за такива автомобили, които се предлагат на пазара са няколко. Сайтът „Секюрити бг” е направил анализ на десетте най-скъпи и най-здрави бронирани автомобила в света.

Един от тях, германска марка, отговаря най-пълно на изискванията. Струва 685 000 долара, цената и параметрите го правят най-вероятният печеливш в поръчката на НСО.

Блиндираната кола "A8 Security" е обвита в стомана, титан и кевлар, което я прави непобедима срещу мощните огнестрелни оръжия.

Тя може също да осигурява защита срещу пожар и химически нападения. Двигателят е W12 (12 цилиндъра, бензин)  450 конски сили. Може да ускорява от нула до 100 километра в час за по-малко от 5 секунди.

Тази кола започва от 1 165 000 лева и се вписва в изискванията на Националната служба за охрана.

От НСО отговориха за bTV, че поради изтичане на експлоатационния ресурс на купени по-рано два автомобила - е необходимо те да бъдат подменени.

Какви са другите възможности за автомобили, вижте във видеото:

Колкото е по-слаб един режим и има проблеми с местното население, толкова са по-сигурни, скъпи и бронирани автомобилите, заяви в студиото на „Тази сутрин” експертът по сигурността Николай Радулов.

Според бившия служител на НСО Николай Марков избори в България се правят с луксозни стоки, които се показват пред очите на бедните хора.