Ситуацията в Южна България остава критична. Реките Марица и Тунджа продължават да се покачват.

Нивото на Тунджа при Елхово е най-високото от 50 години насам. Край Свиленград Марица вече влезе в града и заля паркове и спортни съоръжения.

Нивото на Марица пада с по сантиметър на час и в момента е точно на критичния праг от 5 метра. В сряда вечерта реката се е вдигнала до 5 метра и 6 сантиметра и на места е скъсала диги. Разливът от Любимец до границата с Турция е изключително голям. Стотици декари земеделска земя са под вода - това донякъде спасява града от ударна вълна.

Пълноводна и опасна, Марица продължава да залива всичко по пътя си. Нивото й при Свиленград е под непрекъснато наблюдение.

Всеки следи всеки сантиметър на реката. „Ако придойде още малко, аз по клетните тука гледам, ако се затвори тука тази клетка, сигурно и къщичката ще бъде залята”, притеснен е един от местните жители.

Нивото на реката спадна, след като Марица скъса поредната дига и заплаши да остави града на сухо. „В момента се засипва пътят на водата, която отива и може да залее помпената станция на Свиленград. Това е причината да засипват с пръст”, обясни общински служител от Свиленград.

Снимка: bTV

Въпреки усилията на службите водата все пак влезе в града и заля част от парковете и тенискортовете. Засега пряка опасност за хората няма, но службите са в готовност при необходимост да евакуират хора.

Проливните валежи в България причиниха повишаване на дебита на реките Марица и Тунджа, които минават край град Одрин и те преляха. Наводнени са улици, булеварди, жилища и магазини в редица квартали на града. Поради наводненията в четвъртък и петък учениците са разпуснати във ваканция.

Нивото на язовир „Копринка” е спаднало с три сантиметра и засега се поддържа баланс между притока в него и изпусканите води.

Контролираното изпускане на „Жребчево” през шлюзовете продължава.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите