Родители от цял клас не пуснаха децата си в час заради агресия на техен съученик. Министерство на образованието изрази позицията, че  подобни решения са крайни и това не е добре за възпитанието им.

„Такива решения да излязат всички родители да си изведат от училище децата и да остане само той да се обучава в училище, са доста крайни. Това не е добре и възпитателно”, посочи Грета Ганчева, от дирекция "Приобщаващо образование" към МОН. Тя е категорична, е в училището трябва да се намери решението на проблема.

Проблемът започва от есента на миналата година. В началото на октомври Стоян Михайлов разбира, че деветгодишният му син е нападнат от негов съученик, който се опитал да го задуши. Жертва на агресия са и другите деца от класа

Михайлов видял белезите по врата му от дърпане на кожената каишка с чип, която децата имат на шията си.

Велислав Танев, също родител, посочи, че синът му е бил нападнат в час по немски с пергел и със счупен триъгълник

Момчето пристига от съседно училище. Било е изгонено от там заради агресивно поведение. Старият закон е позволявал това. Днес обаче, изгонени от час се оказват всички останали ученици. Родителите им решават те да се обучават в заседателната зала на район "Красна поляна".

От началото на учебната година е в сила новият закон за предучилищно образование. Там няма регламент за изключване или преместване на дете до 4-ти клас. В същото време родителите на проблемния ученик отказват да признаят проблема.

Директорът на столичното 19 СОУ Детелина Арнаудова коментира, е желанието да работят ефективно с детето се окачествява като дискриминация.

След направената оценка за нуждите на детето се препоръчва комбинирана форма на обучение, в която то да не бъде откъсвано от учебната среда.

За последната година случаите на агресия в училище са над 2000.

Докато институциите чертаят мерки за справяне със ситуацията, родителите са категорични, че няма да пуснат децата си да ходят на училище.