2 май ще бъде обявен за неучебен ден за всички училища в страната. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Tази година Великден съвпада с 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май - Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и трябваше да бъде учебен ден за учениците.

„Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни – родителски организации, директори на училища, синдикати, както и анализ на данните от цялата страна“, обясни министър Цоков.

По думите му много от кметовете вече са издали заповеди за обявяване на 2 май за неучебен в техните общини. В тези общини има 1414 училища, в които учат повече от половин милион деца – над 70% от всички ученици в страната. За тях втори май вече е определен за неучебен ден.

„С решението да го обявим за неучебен в цяла България, ще създадем равнопоставеност между всички ученици в страната“, подчерта министър Цоков.

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден в столицата вчера. По-рано с решение на кметове 2 май беше обявен за неучебен в общини в областите Пловдив, Стара Загора, Плевен, Смолян, Ловеч, Благоевград, Хасково, Русе и Враца.