Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам. Това е най-големият мюсюлмански празник, изцяло свързан със силата и вярата, милосърдието и прошката.

С него се отбелязва приключването на хаджа - поклонението в свещения град Мека.

Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни. Той празнува се в продължение на четири дни.

В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена „байрам намаз“, в която участват само мъже.

В Кърджали празничната молитва започна в 6:20 часа по изгрев слънце. Новата джамия се оказа малка, за да побере всички мъже.

„Джамиите ни бяха препълнени от вярващи, дошли за байрамски намаз. Мюсюлманите са ангажирани с две важни неща – да се кланя байрaм намаз и да се коли курбан. Това е време за споделяне, за посещение на близки и роднини. Време за прошка. Нека този ден да бъде изпълнен с мир и разбирателство в нашата родина и в света“, каза пред bTV районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

„Кърджали е пример в Европа и света какво означава доброя приятелство между различни религии и етноси. Тук съм с мюфтията и с попа. Така ще бъде днес, така ще бъде и утре“, каза кметът на Кърджали Ерол Мюмюн.

„Има приказка – „Всеки ден не е Великден“, но в Кърджали това поне два пъти се случва – на Великден и на Байрам. Населението два пъти има празници. Важното е всеки във вярата си да се моли, да има мир и да сме задружни“, посочи отец Петър Гарена.