Местят паметника на Джон Атанасов пред Телефонната палата
Поне такова е желанието на собственика ѝ – Васил Божков; авторът на монумента обаче е против
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 0
    6
Джон Атанасов, паметник
Снимка: bTV

Местят паметника на известния българин Джон Атанасов от бившата Телефонна палата в столицата. Желанието е на собственика на сградата – бизнесмена Васил Божков. Авторът на скулптурата Вълко Ценов обаче е категорично против.

Ценов посочва, че е направил бронзовия монумент специално за тази сграда. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите.

Джон Атанасов, паметник
Снимка: bTV

„Това е една толкова провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си пестя думите за това… Аз не знам, нито са ми се обаждали, нито е ставало дума за това. И как е възможно въобще”, споделя той.  

През 2003 г. специално за откриването на паметника в София пристигна цялата фамилия на Джон Атанасов.

Скулпторът се чуди как биха реагирали сега: „Недай си, Боже, биха се отказали дори от това, че на Джон Атанасов произходът му е български…”

Собственикът на сградата – Васил Божков, смята до две години да я превърне в културен център с музей, където ще бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната му колекция.

Въпреки това място за паметника на българина, изобретил един от първите компютри, нямало.

„Тази статуя ще бъде преместена изцяло за наша сметка на място, където ще кореспондира много по-добре – имам предвид Техническия университет в София”, обясни Борислав Петров, представител на фирмата собственик на Телефонната палата.

Джон Атанасов, паметник
Снимка: bTV

От университета вече имат идеен проект за монумента. Чакат го в двора си до края на този месец.

Паметникът е собственост на Столичната община, а оттам коментираха, че ако авторът не даде съгласието си, това може да осуети преместването.

Вижте още във видеото:

 

  • 0
    6
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре