Медицинският ни хеликоптер с първа мисия в планината – екипът спаси пострадал на връх Ботев. За това съобщиха в профилите си в социалната мрежа министърът на транспорта Георги Гвоздейков и изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев.

„На 7 юли след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев изпълниха полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Това е първа реална HEMS мисия в планински условия“, написа Димчо Добрев.

Той благодари специално на Планинска спасителна служба за ползотворното сътрудничество. „Благодарности и към медицинският екип на борда на хеликоптера – д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Теодора Ардалска“, допълни Добрев.

„През идната седмица започва основен ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, където от края на октомври ще влезе в експлоатация и дежурство оперативна база“, съобщи министър Гвоздейков.

От думите му става ясно, че хангарът ще бъде модернизиран по най-съвременните изисквания за HEMS, както и ще бъде лицензирана оперативната база там.

„България Хели Мед Сървиз“ са истински професионалисти и се надявам, че вече всички осъзнават, каква е философията на тяхната дейност“, отчете още министърът на транспорта.