Напълно очаквано Конституционният съд (КС) отложи решението си по казуса с депутатския статут на Делян Пеевски. До делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Пеевски като народен представител се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни.

От партията на Пеевски – ДПС, твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенция и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма това право по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

Именно този спор изпрати казуса в КС, който след дълга лятна ваканция се събра, за да заседава по делото. След спора народни представители решиха да внесат запитване до съда.

Предварителните предположения, че решението ще бъде протакано обаче се потвърдиха, тъй като КС реши да покани Пеевски да даде лично обяснение. Във вторник съдията Пламен Киров обясни пред журналисти, че Пеевски е поканен на заседание на съда на 8 октомври от 10.00 часа.

Преди седмица специализираното издания „Правен свят” цитира писмо от докладчика по делото Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – бел.ред.), в което той определя като абсурдно мнението на председателя на КС Димитър Токушев да се приеме определение, с което Пеевски да бъде призован, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение. Именно от това писмо стана ясно, че КС няма да бърза при решаването на делото.

Трябва да се отбележи, че макар ДПС да твърди, че Пеевски не е встъпил в длъжност, той даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.