Ема Кейт Хопкинс ще бъде новият посланик на Великобритания в България, като тя ще замени Джонатан Алън на дипломатическия пост през май 2015 г., съобщи на сайта си британското правителство.

Хопкинс е назначена за посланик на Нейно величество кралицата на Великобритания в България днес, но ще поеме службата едва следващия май. Тя ще бъде първата жена, начело на посолството в София, в над 100-годишната история на дипломатическите отношения между България и Великобритания.

Освен това Хопкинс ще бъде осмият британски посланик от края на комунизма в България. Преди нея в София служат Ричард Томас (1989–1994), Роджър Шорт (1994–1998), Ричард Стаг (1998–2001), Йън Сутър (2001–2003), Джеръми Хил (2004–2007), Стив Уилямс (2007–2011) и от 2012 г. – Джонатан Алън.

Ема Хопкинс започва работа в британското външно министерство през 2012 г. и в момента е ръководител на Инициативата за превенция на сексуалното насилие в страни, засегнати от конфликти, като преди това е заемала други правителствени длъжности. Досега тя не е била начело на британско посолство в чужбина.

Бъдещият посланик по професия е адвокат, а в правителството е работила по теми като имиграция, човешки права, Европейски съюз, организирана престъпност и насилие срещу жени.

Поласкана съм да бъда назначена за британски посланик в България. Голяма привилегия е да имам възможността да работя с България за допълнително засилване на двустранните отношения и постигането на общите ни цели. Вече съм чувала много за красотата на България и гостоприемството на нейния народ и цялото ми семейство е развълнувано от пристигането ни”, коментира Ема Хопкинс назначението си.

Джонатан Алън беше назначен като британски посланик в България с тригодишен мандат. Очаква се той да напусне в началото на 2015 г., като ще бъде прехвърлен на друга дипломатическа служба, съобщи британското правителство.