Осем деца от София са приети в Инфекциозното отделение на бургаската болница. Те са на възраст от 14 до 16 години и са постъпили в тежко състояние в петък и събота.

Младежите са имали висока температура, повръщане и разстройство. Симптомите са настъпили след като децата са вечеряли руло "Стефани". Днес състоянието им е значително по-добро, съобщи началникът на Инфекциозното отделение д-р Костя Бакърджиев.

Децата са били на лагер в Приморско, приети са с диагноза бактериално-чревна инфекция с неуточнен произход.

Във вторник ще излязат резултатите от микробиологичния анализ, които да покажат дали е салмонелоза. За момента симптомите наподобяват заболяването, но няма данни какво е довело до инфекцията.

Все още не са готови изследванията на децата, но не може да се говори за салмонела, коментира пред "Фокус" говорителят на РЗИ Елица Карагьозова.

От осемте приети деца, шест са с отрицателни проби от микробиологията, а на останалите две деца ще са готови утре или вдругиден. Взети са проби за микробиологично изследване и от кухненския персонал.

Тя посочи, че от петък, когато е сигнализирано за случая, досега заболелите деца са десет, които са били на лагер в ММЦ-Приморско. Те са се хранели там на блок маса, но са консумирали и друга храна, която си купували от курорта.

Преди седмица е имало подобен, но по-лек случай в курорта св. Влас, посочиха от Агенцията по храните.