1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,461.2

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема през 2015 г.

БГ Бизнес

България е четвърта по корупция в региона

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема през миналата година, а страната е четвърта по корупция в Югоизточна Европа. Това сочат данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Снимка: bTV

Пред нас са Албания, Босна и Македония, но по корупционен натиск изпреварваме Сърбия и Турция.

Снимка: bTV

За последните 16 години пикът на корупционния натиск е бил през 2013 – 2014 г. Тогава всеки трети българин е признавал, че е участвал в поне една корупционна сделка. В този период е и най-високото ниво на корупция в администрацията. Корупционният натиск надхвърля 39%, и се е увеличил с около 50 на сто в сравнение с 2013 г.

Докладът посочва още, че от 1,3 млн. засегнати от корупция българи, само 0,01% от уличените са били осъдени.

Снимка: bTV

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че в завладяната държава се установява частен контрол върху правоприлагащите органи, а корупционните практики имат и международна проекция, например в енергийната зависимост.

„АЕЦ „Белене“ е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект – без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене“, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди помислете къде щяхме да бъдем днес“, каза той.

Държавният глава допълни, че само от сключения през 2003 г. договор за строежа на автомагистрала „Тракия“ са спасени 1 млрд. лв.

В съдебната система бавното правораздаване също създава вратички за корупция.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отбеляза, че борбата с корупцията е невъзможна без работеща съдебна система.

„Българският народ казва, че гарван гарвану око не вади. Но вече имаме окончателно осъдени двама – един съдия и един прокурор. Няма осъдени политици“, каза Панов.

Ресорният вицепремиер Меглена Кунева изрази надежда, че всички партии, без изключение, ще подкрепят антикорупционния закон, който мина на първо четене.

Вижте повече във видеото:

Масова ли е корупцията в България?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии