1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,818.0

"Тотал" откри нефт в Черно море

БГ Бизнес
 

Залежи са открити на голяма дълбочина в блок "Хан Аспарух"

Френската нефтена компания „Тотал” е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието. Информацията беше потвърдена от офиса на фирмата у нас, както и от вицепремиера Томислав Дончев, който сподели в социалните мрежи статия по темата от онлайн изданието offshoreenergytoday.com.

От Министерството на енергетиката казаха пред bTV, че знаят за тази публикация, но до този момент държавата не е информирана по официалния ред.

"Да направя съобщение, че са намерили нефт в Черно море", каза Дончев преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Дано това да допринесе заседанията на съвета да бъдат по-комфортни през следващите години."

"Добра новина за България и лоша – за противниците на енергийната ни независимост! Убеден съм, че след подробния анализ на пробите, ще бъде потвърдено и откритие на природен газ. Това очертава нов сценарий за енергийната независимост и енергийното бъдещe на България.", заяви и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Засега "Тотал" се въздържа да посочи какви количества нефт може да има в блок "Хан Аспарух". Той е с площ 15 хиляди квадратни километра и се намира на 128 километра навътре в Черно море - между Бургас и Варна.

Първият сондаж продължи три месеца - от май до септември. Анализите от него още продължават, уточниха за bTV от българския офис на "Тотал".

Предстои втори сондаж.

Изданието OE Digital посочва, че залежи са открити на сондаж "Полшков-1" на около 130 км от Варна. Там са били преодолени 2000 м вода и 4000 м скали.

През април т.г. специалният кораб „Глоубтротър 2” започна проучвателни сондажи в Черно море. Договорът за търсене на нефт в „Хан Аспарух” беше подписан през август 2012 г. Блокът е разположен на 80 км от българския бряг на между 100 и 2000 м дълбочина.

В търсенето и проучването участват като консорциум френската „Тотал”, австрийската "О Ем Ви" и испанската „Репсол”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии