1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Теменужка Петкова: Не можем да позволим повече енергетиката да търпи загуби

БГ Бизнес

Държавата не е виновна за „Видахим”, каза министърът

Не можем да позволим повече НЕК и енергетиката на България да търпят загуби и да генерират дефицит, който достига застрашителни размери. Това каза министърът не енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг.

„Вече настъпва критичен момент за сигурността в енергийната система”, заяви Петкова.

Тя каза, че всичките промени са насочени към свиване на дефицита в НЕК. Това, което ние направихме с промяната на Закона за енергетиката е част от решението на големия проблем с дефицита в сектор „Енергетика”, каза министърът.

„Знаете, че дефицитът на НЕК само за 2014 г. е 644 млн. лв., а дефицитът изцяло в системата е повече от 3 млрд.", допълни тя и посочи, че за да се свие той има необходимост да бъдат предприети редица мерки, сред тях и законодателни.

В този дух били и последните промени в Закона за енергетиката, като една от тях е свързана с това, че от енергийния микс на страната се извадиха топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин, случаят с „Видахим” е такъв. Там става въпрос за заводска централа.

Държавата не е виновна за „Видахим”

Направих опит да се свържа с ръководството на „Видахим” и утре сутринта бих искала да се срещна с колегите на място, за да можем да поговорим и да обсъдим проблемите, които стоят пред тях и да обясним, че проблемът не е в държавата, каза Петкова на извънредния брифинг, след като стана ясно, че едно от най-големите предприятия във Видин и в Северозападна България – „Видахим”, давало хляб на повече от 400 семейства в бедната община, ще затвори заради липсата на работа.

От утре над 300 души се очаква да останат без работа. В петък обедната почивка на работниците във „Видахим” служеше за изнасяне на лични вещи от завода. Съкращения обхващат завода за пневматични гуми, Ремонтно механичния завод и ТЕЦ-а. Основната причина е финансова невъзможност на фирмата за осигуряване на работа и изплащане на трудовите възнаграждения и осигуровките на работещите в предприятието.

Днес Теменужка Петкова каза, че хората не разбират какво точно се случва и защо се случва. Тя каза, че искала да отиде на място и да обясни на хората, че държавата няма никаква вина за тяхното съкращаване.

От 2002 г. НЕК изкупува по преференциални цени произведената енергия от „Видахим”. За времето от 2011, 2012, 2013 г. общите приходи на „Видахим” са малко повече от 170 млн., като 141 млн. от тях са приходи от НЕК от изкупена електрическа енергия.

Към 31 декември 2013г. приходите на дружеството общо са 54 млн., от които 52 млн. са приходи от продажба на енергия. „Сами разбирате, че тук става въпрос за това, че „Видахим” на практика се е превърнало изцяло в един производител на електрическа енергия”, каза министърът. Тя посочи, че от тези 54 млн. приходи за 2013 г. разходите, които дружеството извършва за възнаграждения са малко над 4,5 млн. в рамките на година за персонал.

Енергийният министър каза, че промените, които са направени са изключително важни и наложителни, ако искаме да извадим енергетиката от финансовия колапс, в който тя се намира.

„Аз съм силно обезпокоена от това, което се случи, особено от мотивите и опитът хората, които работят там да бъдат настроени, че всъщност причината за тяхното съкращение се корени някъде в законодателя, в управляващите – това не е така. Искам хората да знаят, че причината не е такава. Просто ние трябва да намерим начин да излезе енергетиката от този колапс”, каза министърът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии