1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Стойнев предлага 7-ми блок по американска технология, без търг и конкурс

Свят

"Ексимбанк" била готова да финансира проекта на 70%

Новият, седми реактор в Атомната електроцнтрала в Козлодуй да бъде построен от американската „Уестингхаус” без търг и международен конкурс. Такова предложение ще направи пред Министерския съвет енергийният министър Драгомир Стойнев.

Той се завърна от Съединените щати, където основен акцент на посещението му беше ядрената енергетика. Строежът на новата мощност може да започне след две години.

Първите четири AP 1000 на американската „Уестингхаус” – атомни централи от изцяло ново поколение, до две години ще бъдат построени в Съединените щати и в Китай. Енергийният министър обяви в събота, че предлага точно такъв модел да бъде построен и у нас, без търг и конкурс, в съседство с двата руски 5-ти и 6-ти реактора в Козлодуй.

Драгомир Стойнев не намира за необходимо да се прави конкурс, защото това е най-новата и най-модерната технология – „най-доброто, което може да получи държавата”.

„В края на следващата година се очаква първият такъв реактор в Китай да започне да работи. Или в края на 2014 г., или през 2015 г. Тоест, ще имаме достатъчно време да трупаме опит, докато ние изграждаме нашия блок”, коментира изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов.

Министър Стойнев обяви, че едва след като започнат преговорите с американците по същество, до половин година ще станат ясни както цената, така и моделът по който ще се финансира строителството.

Според източници на bTV от централата в Козлодуй и Българския енергиен холдинг, запознати с предварителното проучване за американския реактор, цената му ще е не по-малка от 4 млрд. евро.

Американският ядрен реактор ще се строи със средства от държавния Български енергиен холдинг, вероятно и с изгоден заем от Американската банка за експортно кредитиране „Ексимбанк”.

Драгомир Стойнев обаче не изключи и необходимостта за гарантиране и обезпечаване на заема все пак да трябва да се осигурят и държавни гаранции от правителството и парламента. Той декларира, че очаква подкрепа от всички политически партии.

Заради международния арбитраж с Русия енергийният министър не коментира какво ще се случи с другия ни атомен проект – „Белене”, и с вече произведения от „Атомстройекспорт” реактор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии