1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

Освен на „Капитал”, „Булгартабак” се сърди и на синдикатите

БГ Бизнес

Писмото им съдържало неверни внушения, а съкратените работници щели да получат по 15 хил. лева

Ръководството на тютюневия холдинг „Булгартабак” обвини синдикатите в „неверни внушения” след вчерашното им писмо, в което те разкритикуваха мениджмънта на компанията заради сложната ситуация, в която е изпаднала.

„За пореден път потвърждаваме, че “Булгартабак” като отговорна компания ще спази всички изисквания на закона при прекратяването на трудови договори на служители от „София – БТ“ АД”, подчертават от дружеството, като не пропускат да допълнят, че са предвидени обезщетения, много по-големи от нормалните за страната – около и над 15 000 лева.

„Заявяваме също, че дружествата от групата “Булгартабак” ще продължат своята производствена и търговска дейност, като компанията ще търси нови възможности и пазари за реализация на своята продукция”, подчертават от холдинга.

Припомняме, КНСБ и КТ „Подкрепа” поискаха среща с премиера Бойко Борисов и заплашиха с протести, след като шефовете на дружеството обявиха, че прекратяват експорта в Близкия Изток (източник на по-голямата част от приходите - б.р) и съкращават работници. Обяснението на ръководството беше, че имиджът на компанията е бил опетнен от негативна кампания, водена от Иво Прокопиев и неговия седмичник „Капитал”.

Скоро след това и организации на тютюнопроизводители се активизираха, като те насочиха гнева си към ДСБ. Опасенията им са, че заради говоренето срещу компанията ще останат без поминък.

В същото време, обаче, поне от година в турските медии циркулира информация, че огромната част от нелегалните цигари в южната ни съседка са именно на „Булгартабак”, като контрабандата не се извършва без знанието на холдинга. В статията, от която се разбра, че Ахмед Доган и Делян Пеевски нямат право да влизат в Турция, последният беше наречен „император на нелегалните цигари”.

Това стана и повод медийният магнат да продаде на борсата публично известния си 5-процентов дял от „Булгартабак”.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че не му е било известно Делян Пеевски да стои зад „Булгартабак”: „Знам, че преди няколко години платихме няколко милиона на "Ситибанк", за да направи всички процедури по най-прозрачен и признат в света начин и знам, че над 200 млн.лв. получи държавата за две фабрики”.

Той застана на позицията на шефовете на „Булгартабак”, като коментира, че „винаги, когато нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии