1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Биткоин - валутата на бъдещето

БГ Бизнес

Според мнозина виртуалите пари са защитени от всякакви кризи

Сравнително нов финансов инструмент, който набира голяма сила в последните месеци, има претенциите да преобърне познатата финансова система, да сложи край на банките и да замени познатите ни пари.

Става дума за Биткоин или виртуали пари. Според мнозина това е валутата на бъдещето – част от система, в която банките не съществуват, няма инфлация, няма лихви.

„Цялата информация се разпространява между потребителите и няма централна власт или институция, която седи зад тях. Това на практика ги прави неуязвими и неспираеми”, коментира Благовест Белев, който е мениджър във финансова къща.

Човек може да се сдобие с биткоини, ако си купи от борса или ги откупи от друг човек. За Владислав Драмалиев виртуалната валута е не само изгодна инвестиция, но и идеал, в който вярва.

„Това е бъдещето на парите. Просто всичко сочи натам, всичко се дигитализира, става електронно, всичко става много глобализирано, смятам че и парите точно такива трябва да стават”, обяснява Владислав.

В първото заведение в България, което се разплаща с биткоини, това става чрез приложение на телефона, през което се превеждат пари към търговеца. На практика можете да си купите дори супа или дъвки.

„За щастие вече можем да се похвалим, имаме клиенти, които идват и плащат. По-скоро са, както ги наричат в щатите еarly adopters, такива които просто от любопитство идват да проверят, имаме вече 4-5 плащания”, разказва собственикът на заведението Даниел Иванов.

Виртуалната валута съществува едва от 3-4 години. В началото се раздавала безплатно, после себестойността й била няколко цента. „В момента е малко над 800 долара, съвсем скоро стигна до 1200 като някакъв връх, а преди една година цената е била 10-12 долара”, обясни финансовият експерт Благовест Белев.

Привържениците на виртуалните пари се увеличават в пъти всеки ден. Те са убедени, че новият вид разплащане е застрахован от всякакви кризи. Засега проблеми със системата не е имало и не се очаква да има.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии