Парламентът отмени на първо четене забраната за къмпингуване и паркиране в границите на зона „А“ по Черноморието извън определените за това места.

Депутатите приеха със 75 гласа „за“, 17 гласа „против“ и 14 – „въздържал се“ Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева и група народни представители.

Ограниченията бяха въведени с последната промяна на закона, но предизвикаха недоволството и протест в част от обществото.

С приетите на първо четене днес промени се предвижда редът и условията за къмпингуване, извън категоризираните къмпинги, да се осъществява по ред и условия, определени в Закона за туризма, както и в съответствие с правила, предвидени в други закони.

От ГЕРБ заявиха, че отпадането на забраната не е отстъпление, а разумен ход, с който се дава време за разработване на ясен регламент. В следващите месеци, с помощта на Министерството на туризма и с другите министерства, ще намерим подходящия път, за да оправим донякъде тази каша, каза Александър Ненков.

От ДПС подкрепиха отмяната на забраната за къмпингуване извън определените за това места. Според групата няма съмнение обаче, че къмпингуването не може да става по произволен начин и в България трябва да има ясни правила.

Депутатите отхвърлиха предложен от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и група народни представители законопроект, с който се предвиждаше възможност за създаване на специфични места, извън категоризираните къмпинги, за практикуване и развитие на къмпинг туризма.

Зеленогорски заяви, че с неговите предложения се дава възможност за регламентиране на къмпингуването още за този летен сезон, защото изработването на нови правила по силата на Закона на туризма ще отнеме повече време и те ще важат за следващата година.

Така нареченото къмпиране нарушава множество закони и не знам защо институциите не правят необходимото, коментира той. Трябва да има правила, дори и да се налага да понесеш някакъв политически негатив от това, смята той. Множество групи протестират постоянно, но ние сме тук да опазваме интереса на обществото, а не интереса на малки групи от хора, заяви Зеленогорски.

Според Таско Ерменков от БСП отмяната на забраната е опит за раздържавяване, хаос и безконтролност.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че от групата не подкрепят отпадането на забраната.