5 август е ден на национален траур в памет на загиналите български миньори в мина „Ораново”. В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Тридневен траур беше обявен в община Симитли още в петък, когато бяха открити телата на двамата миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов, затрупани в рудника при инцидента на 16 юли, когато загинаха други двама техни колеги - Христо Младенов и Асен Стойнев.

В края на спасителната операция, продължила 18 дни, на 200 метра под земята почина от инфаркт 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград. Според данни на официални източници той не е участвал в издирвателните работи.

Трагедията беше причинена от срутване на едри скални късове, кал и вода на 160-я метър от разработката на нова минна галерия. В последствие проверка на Министерството на икономиката и енергетиката разкри редица нарушения в работата на рудник „Ораново”, включително началото на разработката още през юли, вместо през август.

Оказа се, че не са плащани концесионните такси на мината, тя работи без одобрен годишен план, а при многократни проверки Инспекцията по труда е установила десетки нарушения.

За шест години в рудник „Ораново" живота си загубиха осем миньори: трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.