Телата на двамата миньори, затрупани в рудник "Ораново", бяха открити 18 дни след трагедията в мината, при която загинаха други двама техни колеги.

Иван Лазаров и Николай Михайлов са намерени мъртви минути след 9:00 часа. Издирвателната акция продължи през цялата нощ след друг трагичен инцидент в рудника, при който вчера сутринта на работното си място почина 49-годишен миньор.

Телата на двамата миньори са открити на деветия метър на дългата около 12 м в 64-та галерия А. В акцията се включиха още два спасителни екипа от Бобов дол, за да извадят внимателно телата на загиналите.

Загиналият Николай Михайлов.

„Явно вълната ги е повалила, а след това са били затрупани. По всяка вероятност са починали веднага,” обясни управителят на рудника Валери Манов на брифинг пред мината.

„Искам първо да изразя благодарност за героизма на миньорите, които рискуваха живота си, за да участват в спасителните работи,” каза той и сподели, че вече е изказал съболезнования на близките на двамата миньори. Средствата за техните погребения ще бъдат осигурени от дружеството, семействата им ще получат обезщетения, чийто размер не беше уточнен.

Управителят Валери Манов заяви, че няма да подаде оставка от поста на управител след трагедията, защото зад него стои екип от хора, а самият той не се чувства виновен за случилото се, макар да признава, че носи отговорност. „Аз лично не се чувствам виновен, имам отговорности, но жалко за хората и близките им. Това което се случи, не може да се предотврати с човешка ръка. Аз смятам, че не съм направил никакво нарушение,” коментира той.

В отговор на въпроси за нарушенията, констатирани в мината, които ще бъдат описани от енергийния министър Драгомир Стойнев пред депутатите, Манов повтори тезата на собственика на рудника Красимир Михайлов. Вчера той обясни пред bTV, че е плаща концесионните такси, защото ТЕЦ „Бобов дол” дължи на мината 3 млн. лв., а НЕК дължи на ТЕЦ-а 10 млн. лв. Той попита реторично кой е принципалът на НЕК и трябва ли да си изплати задълженията.

Траур в Симитли

Тридневен траур в Симитли обявиха местните власти на извънредна сесия на Общинския съвет днес след новината за откритите тела на двамата миньори.

Днес е погребението и на 49-годишния Асен Грънчаров от Благоевград, който почина в мината в четвъртък.

През пролетта и есента на 2007 г. инциденти в рудника са отнели живота на общо четирима миньори. Следствията за двата инцидента отдавна са приключили, но вина и виновни няма.