Напрежението между Делян Пеевски и Цветан Василев е започнало заради две експозиции към „лица, които формално нямат нищо общо" с депутат от ДПС, това стана ясно от думите на Георги Христов, изпълнителен директор на КТБ.

Позицията на банката на Цветан Василев по повод събитията от последните дни, обобщени като „войната Пеевски–Василев”, бе обявена на пресконференция в понеделник.

По думите на Христов в резултат на спрените плащания на кредитите, които били око 25-28 милиона, банката е предприела мерки за блокиране.

„Булгартабак холдинг” и свързани с него дружества обслужват взетите от КТБ кредити, но не взимат нови", съобщи още Христов. (Малко по-късно от "Булгартабак съобщиха, че към днешна дате кредите им към КТБ са погасени). Добави, че нямал данни за налични средства в банката на холдинга и неговите дружества, но ако имаше депозирани средства, нямаше да взима кредити.

От банката посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на КТБ, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД, а институцията обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната.

В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании, обясниха още от КТБ

В отговор на въпрос Христов обясни, че парите на държавните дружества в банката са около 10-15% на сто от кредитния й портфейл и призова де не се надценяват парите на държавните дружества.

По повод досъдебното производство за убийството на Делян Пеевски и директните намеци, че поръчката идва от мажоритарния собственик на КТБ Христов заяви: „Кой убива длъжника си, бе, хора, това е нелепо”.

Разпитите на висши служители на КТБ са имали за цел да дискредитират ръководството на финансовата структура, тъй като са били насрочени точно в деня и в часа, в който е било насрочено общото събрание на акционерите.

Връчването на призовки беше нескопосано шоу. Трябваше да се покаже, че Управителният съвет на банката го няма на събранието, защото е на разпит, разказа Георги Христов.

В отсъствието на мажоритарния собственик Василев, Христов обясни, че на никого от шестимата призовани представители на банката не е било предварително разяснено какъв е законният повод за тяхното привикване.

След като в петък полицията и прокуратурата нахлуха в сградата на КТБ, в която се помещват и телевизионните канали, свързани с банката, от нейното ръководство посочиха, че не са иззети никакви документи. Това отново бе повторено от ръководството на финансовата институция с допълнението, че по време на разпитите на служителите разследващите задавали общообразователни въпроси, чиито отговори можело да се намерят в интернет. От банката твърдят, че Цветан Василев не е получавал призовка.

Любомир Денев, член на Надзорния въвет на банката, обяви, че КТБ в момента е перфектно работеща институция и няма намерение да съди държавата.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички