В условията на пандемия и в навечерието на сериозно изпитание за глобалната икономика, у нас все пак има компании, които помагат на борбата с коронавируса. Списъкът по-долу не претендира за изчерпателност. Ако Вашата компания се е включила с дарение и това не е посочено в публикацията, моля, пишете ни на [email protected] с информация за размера на дарението и предназначението му.

***

„Теленор“ ще дари приблизително 200 000 лв., необходими за част от медицинското оборудване на ново отделение за интензивно лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, в което ще се лекуват болни от коронавирус. С парите ще бъдат закупени на 15 специализирани легла за интензивна грижа, 45 инфузионни помпи и 15 монитори, необходими за ефективната работа на отделението.

На 4 май "Теленор" и компанията майка PPF Group дарява 50 000 маски тип N95, на стойност близо 500 000 лв., на Министерство на здравеопазването в подкрепа на усилията на страната ни в борбата с разпространението на COVID-19.

Българското здравно министерство в координация с Националния оперативен щаб ще разпредели дарението в лечебните заведения в горещите точки, засегнати от коронавирус, които имат най-належаща нужда от предпазни средства.

***

VIVACOM и United Group дариха 900 000 лева на Министерството на здравеопазването за овладяване на разпространението на коронавируса в България.

***

Телекомуникационната компания А1 ще дари на Министерство на здравеопазването 1% от плащанията през A1 Wallet и от сметките, платени онлайн. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на лечебните заведения в борбата с коронавирус. Освен това телекомът дари 5 дихателни апарата на Александровска болница за 220 000 лв.

***

Българската хранителна банка очаква постъпването на парични дарения от „Лидл България“ и „Kaufland България“, както и на хранителни продукти от „Дерони“, „Марс България“, „Аква Нова Пак“ и „Т Маркет“. Компаниите проявиха съпричастност към каузата да се помогне на най-засегнатите от извънредните мерки.

***

Фондация „Америка за България“ дари 300 000 лева на две от водещите национални болници – Александровска болница и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, и в партньорство с български и американски организации и бизнеси подкрепя хора и инициативи в страната, които помагат на своите общности в борбата с вируса

***

Университетската болница „Света Марина“ в Плевен получи дарение в размер на 36 000 лева от платежния и картов оператор "Борика". С дарената сума болницата ще закупи респираторен вентилатор за интензивни грижи, производство на утвърден немски концерн.

Дружеството дари и 35 000 лева на СБАЛАГ „Майчин дом“, като със средствата ще бъдат закупени лични предпазни средства за екипите на болницата, родилките и техните новородени. Компанията предостави 10 000 лева на фондация "Нашите недоносени деца", с които ще бъдат финансирани онлайн групите за психологическа подкрепа и терапевтичните консултации в условията на извънредно положение.

***

Петролната компания „Зара“ дари 72 960 лева на кампанията #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България.

***

„Шел България“ дари ваучери за гориво на стойност 100 000 лева на Министерство на здравеопазването за зареждане на линейките на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

***

„Филип Морис България“ дари 320 000 лева на фондация BCause с цел преодоляване на последствията от коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лекарства и предпазни средства.

***

Фирма „Ден и нощ“ ООД дари 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица. Средствата ще бъдат използвани за покриване на всички нужди, свързани с пандемията от коронавирус.

***

„Тракия Глас България“ ЕАД, „Пашабахче България" ЕАД, „Шишеджам Аутомотив България" ЕАД ще дарят 100 000 лева на болницата в Търговище и на Българския червен кръст в града. За 90 000 лева ще бъдат закупени три стационарни белодробни вентилаторa, един преносим белодробен вентилатор и един компресор, а 10 000 лева ще бъдат предоставени на Българския червен кръст.

***

„Лукойл България“ дари 20 000 литра гориво на кампанията "За героите в бяло" на Бъгарския лекарски съюз. Ваучерите ще бъдат разпределени приоритетно, там където има най-голяма необходимост. Целта е да се подпомогнат усилията на всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

***

Фирма БУЛРЕАЛ АД, която е собственик на Стоков базар "Илиянци", е дарила 10 000 лв. на Министерство на здравеопазването по специално откритата дарителска сметка.

***

„СайтГраунд Хостинг“ дари 365 000 лева за болниците "Александровска" и "Пирогов" в София, "Свети Георги" в Пловдив и Университетската болница в Стара Загора​.

***

Фирма "Престиж" дари апаратура за 50 000 лева на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

***

„УниКредит Булбанк“ дари общо 225 000 лв. във връзка с пандемията. 100 000 от тях са за подкрепа на лабораториите и закупуване на тестове. Също толкова пари ще получи „Пирогов за покриване на извънредните си медицински нужди. 25 000 лв. ще отидат във фонд, с който ще разполага Националният оперативен щаб.

***

Първа инвестиционна банка дари 1000 теста за безплатно изследване на коронавирус. С тестовете ще се диагностицират хора, насочени от личния си лекар.

***

Райфайзенбанк България дари 150 000 лева на Военномедицинска академия в София, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и на Александровска болница за закупуване на медицинска апаратура и лични предпазни средства за персонала.

***

Българската банка за развитие дари 300 000 лева на Военномедицинската академия в София за закупуване на апаратура и предпазни средства за персонала.

***

Пощенска банка дари 100 000 лв. на Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“. Средствата са предоставени за закупуване на предпазни облекла, висококачествени предпазни маски, дезинфектанти и редица други медицински консумативи, необходими за предпазване на медицинските екипите на лечебното заведение.

***

"Нетуоркс България" закупи апаратура за 20 000 лева за Университетската болница "Канев" в Русе.

***

Куриерската фирма ЕКОНТ закупи медицинска апаратура на стойност 250 000 лева за Университетската болница "Канев" в Русе.

***

„ВП Брандс Интернешънъл“ ще предоставят 300 000 лв. под формата на респиратори за най-нуждаещите се лечебни заведения у нас.

***

109 служители на софтуерната компания "ТИНКИН" събраха 106 000 лв., които са използвани за закупуване на медицинска апаратура за УМБАЛ „Александровска“ и МБАЛББ „Света София“. УМБАЛ „Александровска“ предстои да получи пет кислородни концентратора и един дефибрилатор. Дарението за МБАЛББ „Света София“ пък включва два респиратора за инванзивна грижа, един респиратор за неинванзивна грижа и един пациентски монитор.

***

Клубът на притежателите на Harley-Davidson в България – Harley-Davidson Sofia Chapter (H.O.G) и Harley-Davidson Sofia дариха 7100 лв. на „Пирогов“.

***

Техномаркет България ЕАД преведе 100 000 лв. по сметката на Министерство на здравеопазването за подпомагане дейността на лечебните заведения в България в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.

***

"Мото-Пфое" предоставя за временно ползване 5 автомобила на едни от най-натоварените и големи болници в България (в София, Варна, Пловдив и Бургас) и 8 автомобила за социалния патронаж на най-големите общини в страната.

***

Българската софтуерната компания MobiSystems дари безусловно 100 000 лева на УМБАЛ „Александровска“. Сумата ще бъде използвана за закупуването на транспортни респиратори и на всички медицински консумативи, които са необходими за борбата с COVID-19 в България.

***

"Експрес логистика и дистрибуция" ЕООД дарява 100 000 лв. на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД.

Дарението е безвъзмездно и безусловно и е предназначено за закупуване на медицинска техника и консумативи в подкрепа на борбата на медиците с COVID-19

***

Инициираната от собствениците на „Фикосота“ и „Теси“ дарителска инициатива за граждани и фирми „Помогни сега“ срещу COVID-19 в Шумен събра над 250 000 лв. в подкрепа на местните медици.

По-голямата част от сумата беше оползотворена за респиратор, бързи тестове за коронавирус, пулсоксиметри и друго необходимо оборудване, както и за защитни облекла, предпазни маски и ръкавици. Общината, на свой ред, бе снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в Шуменско.

Българската стопанска камара е партньор на инициативата и ще помогне тя да се реализира и в други градове.

***

Модис България дари висококачествени маски за лице за многократна употреба на повече от 10 болници, здравни институции и фондации. Получатели на дарението са Александровска болница, Детска Клиника, Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, Клиника по неонатология, Втора Специализирана АГ Болница "Шейново", Отделение по Неонатология, УМБАЛ "Канев" – Русе, Български Червен Кръст, Общинско предприятие “Социален патронаж”, Дирекция Социални услуги за деца и възрастни, община София, Регионална Дирекция "Социално подпомагане", град София, Дирекция Социални дейности, община Пловдив,Регионална Дирекция "Социално подпомагане", град Пловдив, Фондация "За Нашите Деца" – София и Пловдив, Каритас София, СУРТ, с. Сирищник

***

„Орбико България“ дари 120 000 лева, които бяха използвани за закупуването на три респираторни апарата и четири хиляди защитни шлема, като 20 000 лв. от събраната сума е преведена по дарителската сметка в помощ на българските медици - DMS SOLIDARNOST.

От ръководството на компанията информират, че трите респиратора от най-висок клас са дарени на болниците УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, МБАЛ- СОФИЯ- ВМА  и УМБАЛ ,,Георги Странски“ в гр. Плевен. Защитните шлемове са доставени на 50 болници от цяла България, като предстои да бъдат дарени по 100 бройки на Министерството на вътрешните работи и Агенция ,,Митници“.

***

Фармацевтичната компания Натурпродукт дари сумата от 50 000 лв по сметката на Министерството на здравеопазването за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.

Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

***

„Тимбарк България", производител на минерална вода Велинград, сокове Queens и други популярни напитки, дари минерална вода на стойност 20 000 лева на кризисния щаб на град Пловдив за борба с COVID-19. Компанията дари и парични средства в размер на 20 000 лева на МБАЛ Велинград за закупуването на медицинска апаратура: СИАР система, която е неотменна част от извършването на прецизни прегледи на белодробни заболявания, включително и коронавирус.

„Тимбарк България“ направи специално дарение към общината, изразяващо се в сокове, капучино шоколад и плодова вода на обща стойност близо 10 000 лева. Напитките са предназначени за потребителите на „Домашен социален патронаж“, центровете за настаняване от семеен тип, Дом за стари хора „Върбовка“, Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в село Сливек и Защитените жилища и възрастни хора в риск. Продукти на компанията (минерална вода Велинград и сокове) получи и местната болница МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

***

ЕКО България направи дарение от общо 100 000 лв. Средствата са предназначени за закупуването на дихателни апарати и медицинско оборудване за Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ в гр. София и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в гр. Пловдив.

Двете здравни заведения ще получат безвъзмездно по един инвазивен респиратор от последно поколение, предназначен за лечението на пациенти от всички възрасти, пациентски монитор за следене на жизнените показатели и медицинска помпа за вливания на разтвори и медикаменти. Животоспасяващата апаратура ще бъде доставена и инсталирана още през следващата седмица. Дарението покрива всички разходи по закупуване и монтиране на оборудването. To е оформено спрямо конкретните нужди на двете болници и с цел повече пациенти да получат адекватно лечение в условията на пандемия.  

Освен медицинско оборудване към конкретните здравни заведения, компанията ще предостави и средства на фондация BCause за подпомагането на семейства в неравностойно положение от региона на Северозападна България в тази извънредна ситуация. 

***

Платформата за дигитални разплащания Paysafe се включи в дарителската кампанията „На първа линия“.

Средствата на стойност 36 000 лева ще бъдат използвани за закупуване на предпазни средства за медицинския персонал, работещ на първа линия. Те ще бъдат разпределени между нуждаещите се болници на база математически модел, включващ следните фактори: настоящите болнични нужди; брой пациенти с COVID-19; получени до момента дарения и население на административния регион

***

Лични средства на стойност 28 861,33 лв. дариха съдии и служители от Софийски районен съд в подкрепа и съпричастност към гражданите, българските медици и здравната ни система срещу разпространението на COVID-19.

Сумата е наредена по откритата в БНБ банкова сметка от Висш съдебен съвет за събиране на средства от дарения от магистрати и съдебни служители, откъдето ще бъде преведена по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването за подпомагане дейността на лечебните заведения в условията на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.

***

Credissimo, съвместно с ресторант Djanam Steak House в София, осигурява безплатен топъл обяд за нуждаещите се от 30 април без почивен ден между 12 ч. и 15 ч. при спазване на хигиенните мерки.

Храната се раздава в ресторанта на бул. „Витоша“ 24.

Кампанията под мотото “Топъл обяд навреме” започна с ежедневно даряване на 300 порции, като до момента топла храна е осигурена на над 2000 човека. Поради нарастващия брой желаещи се предвижда увеличаване на  броя порции, като целта е да се осигурят по 1000 обяда за нуждаещите се. 

Менюто е разнообразно, а ястията ще се приготвят с продукти, закупени от български производители, с цел подпомагане на родното производство.

***

От началото на извънредното положение в страната Данон Сердика е направила дарения в размер на над 330 000 лв., включващи хранителни продукти за хора в нужда, финансова помощ към Българска хранителна банка, както и предпазни медицински средства за МБАЛ „Пловдив” и УМБАЛ „Свети Георги”.

***

 "Хенкел" стартира цялостна глобална програма за солидарност в подкрепа на засегнати общности, клиенти и служители след избухването на пандемията COVID-19. На своите служители, заети в производство, както и на работещите от вкъщи, компанията осигурява необходимите политики, практики и лични предпазни средства за осигуряване здравето и безопасността.

В България компанията направи финансови и продуктови дарения на обща стойност 76,000 лв.

"Хенкел България" подкрепи благородната кауза на Българския лекарски съюз „Герои в бяло“ с дарение на средства за закупуването на 847 гащеризони за многократна употреба за медицинския персонал.

***

Военно-медицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия. Тя е разработена от българската IoT компания Алтерко Роботикс и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри.

Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ.

Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като IoT компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19