Председателят на „Атака” Волен Сидеров и бившият журналист и настоящ лидер на „България без цензура” Николай Бареков дадоха съвместен брифинг в Народното събрание. След размяната на взаимни признания за политическа легитимност двамата обявиха внасянето на сигнали срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, които ще бъдат разгледани утре от оглавяваната от Сидеров Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

„Получих два сигнала от Гражданско движение „България без цензура”, които се отнасят до Бойко Борисов”, обяви Волен Сидеров в началото на брифинга. „Единият е свързан с участие на Борисов в офшорна фирма, която не е закрита и извършва дейност, през сметките й преминават пари. Вторият сигнал е за конфликт на интереси. Борисов е бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София. Тези сигнали ще влязат за разглеждане на заседание на комисията, която оглавявам”, продължи лидерът на националистите в парламента.

Николай Бареков настоя да уточни, че се е срещнал със Сидеров в качеството му на председател на антикорупционната комисия. „Не се готвят политически проекти и коалиции, нека няма спекулации", продължи Бареков в началото на изявлението си.

„Имаме сериозни различия със Сидеров като политик, но има и граждански каузи, за които може да се работи . Говорим си с всички легитимни политически субекти, а „Атака” е такава", обясни още Бареков.

Подобно на председателя на БСП Сергей Станишев, лидерът на „България без цензура” застана зад тезата, че протестите пред парламента са организирани от ГЕРБ. „Виждате, че навън се води война, платена с парите на една мутра и основател на групировката СИК - Бойко Борисов”, посочи той, след което продължи да говори за внесените сигнали срещу председателя на ГЕРБ.

„Също както американската държава осъди Ал Капоне и той лежа до живот в затвора не заради наркотици и алкохол, а за неплащане на данъци, в случая българският Ал Капоне Бойко Борисов, ако Сидеров реши и сезира прокуратурата и НАП, та Борисов може да бъде осъден за конфликт на интереси”, обясни Николай Бареков, който направи и предположение за отговора на бившия премиер – „Не бил чувал, не знае, не се бил чувал с Цветелина Бориславова 5 г., която е негов ковчежник. Как така 5 г. няма да се чуеш със своя ковчежник?” изреди Бареков.

„Искам този човек незабавно да напусне парламента и партията си така, както го направи неговият двойник Христо Бисеров, същото важи и за Цветан Цветанов", продължи лидерът на „България без цензура”.

„Надяваме се парламентът да приеме закон за лустрацията и в него да попаднат всички членове на криминални групировки. Ако това не стане, ще последват събития, които водят държавата към гражданска война", каза още Бареков.

„Приемайте ни като стоящи в центъра на политическата палитра, като патриоти и европейски настроени граждани”, посочи накрая на брифинга Николай Бареков.

Волен Сидеров пък допълни, че оглавяваната от него комисия ще разгледа и други сигнали, свързани с депутати от ГЕРБ, като посочи имената на Ирена Узунова и Десислава Атанасова.