Нова донорска ситуация дава шанс за живот на пациенти. Тази нощ във Военно-медицинската академия в София беше извършена трансплантация на черен дроб.

Донор е 42-годишна жена, която е била настанена в сливенската болница. След настъпването на мозъчна смърт вследствие на кръвоизлив нейните близки са дали съгласие тя да стане донор.

В раните часове на деня е направена цялата организация по транспортирането с полет от летището в Ямбол. Първата трансплантация - на черен дроб, е приключила тази сутрин във ВМА  Спасен е животът на 54-годишен мъж от София.

Операцията е минала успешно, без проблеми, каза проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА. „За нас това вече е рутинна операция. Пациентът е добре, в момента е в реанимация. Все още е на апаратна вентилация, но предстои да бъде екстубиран през следващите часове”, обясни проф. Владов.

По думите му, причината да се наложи чернодробна трансплантация при този пациент е била крайна фаза на чернодробна цироза. Той каза още, че това е четвърта поред чернодробна трансплантация за тази година във Военномедицинска академия.

В момента в болница "Лозенец" се провеждат редица изследвания за съвместимост на пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бъбреци.

"Явно са силни хора. В такъв момент да вземеш такова решение, не мога да си го представя”, заяви д-р Николай Иванов.