Сирийски гражданин на 32-годишна възраст е починал внезапно в четвъртък сутринта в лагера за настаняване на бежанци в столичния квартал „Военна рампа”, потвърдиха пред btvnews.bg от Държавната агенция за бежанците.

Мъжът се оплакал от неразположение и между 10:00 и 10:30 часа е припаднал пред очите на коменданта на лагера. До пристигането на линейката на Бърза помощ той е починал.

Сириецът е пристигнал във "Военна рампа" на 15 ноември със съпругата и трите си деца.

Роднините му твърдят, че той е настоявал за медицински преглед от няколко дни, а в сряда е поискал линейка. Комендантът на лагера обаче заяви, че мъжът не е искал помощ във вчерашния ден.

След смъртта на човека напрежението във "Военна рампа" се е покачило рязко. Група от търсещите убежище са излезли на кръстовището пред центъра, а когато пристигнала извиканата от ръководството на лагера полиция, един от униформените бил ударен с камък.

42-годишният полицейски служител ще остане за наблюдение във ВМА, съобщиха от СДВР. Мъжът е с комоцио.

Заради инцидента на място са пристигнали около 8 коли на жандармерията и напрежението се е успокоило. Ситуацията вече е нормализирана.

Сирийските граждани, търсещи убежище в България и настанени в лагера са изразили силното си недоволство от липсата на медицинска помощ във „Военна рампа”. Лагерът е бил незабавно посетен от директора на ДАБ Николай Чирпанлиев.

Представители на ДАБ изясняват подробностите около инцидента. Според първоначалния оглед на Съдебна медицина сириецът е починал от инфаркт.

Това е вторият смъртен случай в столичните центрове за настаняване на имигранти, които търсят закрила в България. В края на септември в центъра в квартал „Овча Купел” почина 58-годишна сирийка, пристигнала в България 10 дни по-рано заедно със сина си и петимата си внуци. Тогава линейката на Бърза помощ се забави повече от час.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас