Мощна експлозия е избухнала тази сутрин в четвърти енергоблок на авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1". Няма пострадали, предаде ИТАР-ТАСС. Японските специалисти не са регистрирали повишение на радиационния фон.

Взривът избухнал близо до булдозер с дистанционно управление, който разчиствал радиоактивни отломки. Предполага се, че машината е пробила заровен в земята резервоар с газ, съобщил операторът на АЕЦ "Фукушима-1" - енергийната компания ТЕПКО.

В четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима-1” не е налично гориво и опасност от изтичане на радиация няма. Зданието, в което се намира реакторът, пострада от цунами след разрушителното земетресение и от експлозиите на резервоари с водород в първи и трети реактор.

На най-горния етаж на сградата, в която се намира реакторът, има басейн за отработено гориво. Затова зданието спешно трябва да бъде укрепено, тъй като срутването му би могло да има непредвидими последици, посочва ИТАР-ТАСС.  

Припомняме ви, че атомната централа беше повредена от катастрофалното земетресение с магнитуд 9 и последвалото цунами на 11 март, които доведоха до изключване на охладителните системи, причиниха пожари, експлозии и изтичане на радиоактивни материали в околната среда.