Октоподът Паул отново позна кой ще стане световен шампион по футбол. Това обаче бе неговата последна изява като гадател, защото от днес Паул излиза в пенсия и спира да прави прогнози. Това съобщиха официално от неговия зоопарк в Германия. Досега почти всичко предсказано от Паул се сбъдна.

Безпогрешните прогнози на Паул поставят въпроса - наистина ли октоподите са толкова умни.

"Те се научават на различни неща от типа да отварят буркани, да познават конкретен цвят, да реагират на определени условия, тоест ако тяхната храна бъде подавана в кутия с един и същ цвят, те винаги ще изберат нея”, коментира Тихомир Стефанов.

Октоподът е безгръбначно като паяка и бръмбара и е от типа мекотели, като охлювът и мидите са му преки роднини. Тоест, октоподът е в групата на откровено примитивни създания и въпреки това е способен на чудеса.

"Това е най-доброто зрение в света на безгръбначните животни, които намираме при октоподите”, допълни Тихомир Стефанов.

Тоест, когато в едната кутия е знамето на Германия, а в другата - на Испания или Холандия, например, Паул наистина вижда знамената, така, както ги виждаме ние хората и може да направи разликата.

"Интересен е случаят с този октопод, наистина той е познал доколкото знам девет от девет мача, което за мен е чиста случайност, но трудно обяснима случайност, дори неговата храна да е подавана тенденциозно и той да е избирал тенденциозно една от кутиите, на които е научен, все пак някой от персонала, който се грижи за него, трябва да ги е познал тия мачове, за да подаде същите кутии”, каза още Тихомир Стефанов.

Как Паул познава мачовете си остава загадка, но е истина, че октоподите са особени същества. Мъжкият и женският октопод умират почти веднага след размножаване, малките се учат сами какво да правят, живеят кратко - до пет години и имат три сърца - едното доставя кръв на мозъка, а останалите две - на пипалата.