Ще прераснат ли престрелките в Нагорни Карабах в нова война?

Ескалацията на напрежението в региона зависи и от международните играчи като САЩ и Русия

Явор Михайлов

Публикувано в  17:21 ч. 28.09.2020 г.

На 27 септември отново се изостри дългогодишният конфликт между Армения и Азербайджан за областта Нагорни Карабах. „Студената война“ между двете страни заплашва да стане пак гореща. При сблъсъци между въоръжените сили на враждуващите държави са загинали най-малко 16 военнослужещи, има и цивилни жертви.

Баку и Ереван обявиха военна мобилизация, като взаимно си отправят обвинения за провокирането на сраженията.

Снимка: Ройтерс
Кървав конфликт в продължение на векове

Противопоставянето между арменци и азербайджанци в региона на Транскавказия има вековна история. Дълго време териториите на двете държави са част от мултиетнически империи, които толерират единия или другия етнос.

Регионът е основна конфликтна точка между Сефевидски Иран и Османската империя, като често части от него минават в ръцете ту на едната, ту на другата. През XVIII век в конфликта интензивно се намесва и Русия, а след Персийско-руската война през 1828 г. териториите на съвременните държави Армения и Азербайджан преминават окончателно под контрола на Санкт Петербург.

През целия този период текат интензивни миграционни процеси, което превръща регионът в мултиетнически „килим“ от общности, като най-многобройни са тези на арменците и азерите. По това време започват да се появяват и някои от първите наченки на конфликти, като сблъсъци между двата етноса са регистрирани още при Руската революция през 1905 г.

След свалянето на руския император и началото на Октомврийската революция народите в района на Кавказ виждат шанс да извоюват своята независимост. През 1918 г. са създадени Азербайджанската демократична република и Първата арменска република. Още през март месец същата година двете новообразувани държави влизат във война след конфликти между двете общности в райони със смесено население, като се опитват да постигнат максимално териториално разширение в диспутираните райони.

Двете страни извършват многобройни жестокости и кланета, които ще бележат отношенията между азербайджанци и арменци в бъдеще. На страната на Азербайджан се включва и Османската империя, което още повече засилва арменските страхове от етническо прочистване.

Войната приключва през 1920 г., като нито една от враждуващите страни не излиза победител, а регионът е превзет от Червената армия и включен в новообразувания СССР. Същата година се създават Арменска и Азербайджанска ССР. Границите на двете републики се определят година по-късно до голяма степен от Сталин, който по това време е комисар по националните въпроси в СССР. Негово е и решението за включването на областта Нагорни Карабах с преобладаващо арменско население в границите на Азербайджанска ССР.

Нито арменците, нито азербайджанците са доволни от границите на техните републики и обвиняват бъдещия вожд за задълбочаването на конфликта между тях.

За известно време Москва успява да потисне противоречията между арменци и азербайджанци, но с отслабването на съветската власт през 80-те години на ХХ век национализмът на двете общности отново избуява.

През февруари 1988 г. Нагорнокарабахската автономна област обявява, че излиза от състава на Азербайджанска ССР и изявява желанието си за обединение с Армения. Това отново нагорещява отношенията между азербайджанци и арменци, като се стига до сблъсъци и погроми между двете националности с много жертви в градовете Аскеран и Сумгаит. Централната власт не успява да потуши напрежението, а конфликтът в Транскавказ до голяма степен ускорява разпадането на СССР. 

Снимка: Уикипедия

В продължение на 6 години Нагорни Карабах става арена на война между Армения и Азербайджан, струваща живота на десетки хиляди военни и цивилни. Конфликтът довежда и до големи бежански вълни сред цивилното население. Според данни на правителството в Баку, включени в доклад на Върховния комисариат на бежанците на ООН през 2009 г., близо 250 000 азербайджанци, живеещи в Армения, са потърсили убежище на негова територия.

Институтът „Лудвиг Болцман“ за изследване на последиците от войните изчислява боря на азербайджанците, избягали от Армения, Нагорни Карабах и околните райони на 724 000 души, а арменските бежанци от Азербайджан между 300 и 500 000.

Снимка: Уикипедия

Интензивните военни действия приключват с подписването на примирие в киргизката столица Бишкек през 1994 г. с посредничеството на Русия и Минската група на ОССЕ.

Още едно буре барут на международната сцена

Бишкекският протокол прекратява огъня между враждуващите страни, но не и конфликтa. Споразумението превръща фронтовата линия в демаркационна, а в момента на подписването не само почти цялата област на Нагорни Карабах, но и 9% от територията на Азербайджан извън спорния регион са под арменски контрол.

Де факто Нагорни Карабах се превръща в независима държава с тесни връзки със съседна Армения, но де юре международната общност продължава да счита областта за част от Азербайджан, което е потвърдено с резолюция на ООН през 2008 г.

През последните 26 години военните сили на Армения и Азербайджан често влизат в престрелки по демаркационната линия, а през 2016 г. се стигна до така наречената Четиридневна война, при която загинаха няколкостотин души. Двете страни отново си отправиха взаимни обвинения за ескалацията на напрежението,  а примирие пак бе постигнато с посредничеството на Москва и устна договорка между Баку и Ереван.

Кои са големите играчи в "малкия" конфликт

Ситуацията в региона е постоянно във фокуса на международната общност заради стратегическото му положение и значението му за доставките на петрол от Каспийско море към Европа. Различни регионални и световни сили се опитват да използват конфликта за постигане на своите цели и интереси.

Русия е един от големите фактори в отношенията между Армения и Азербайджан от началото на противоречията между двете страни. Британският журналист и специалист по регионалните отношения Томас де Ваал отбелязва, че мнозинството азербайджанци обвиняват Москва, че подкрепя Армения, но много често Русия "дава рамо" и на двете страни, като например по времето на президента Елцин, който не иска да види Армения победена, но не иска тя да бъде и победител.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира Русия е доставила 55% от оръжията, необходими на Азербайджан между 2007 и 2011 г. и 85% в периода между 2010 и 2014 г., след което следва спад в доставките до 31% през 2015 г. Де Ваал смята, че след 2012 г. Москва все по-отявлено подкрепя Армения, а шведският анализатор Сванте Корнел заявява, че през цялото време Русия си играе и с двете страни, за да ги отслаби и постави под контрол, като тази политика не се променя и досега.

Снимка: Ройтерс
 Турция е смятана за най-отявления поддръжник на Азербайджан срещу Армения от 90-те години до днес. През 1993 г. Анкара затваря границата си с Армения и прекъсва дипломатическите си отношения с Ереван като повод за това се изтъква окупирането на Калбаджарска област – азербайджанска територия извън Нагорни Карабах, от арменските въоръжени сили.

Турция постоянно доставя военна помощ на Баку, а по време на войната през 90-те години множество турски доброволци, особено от групировката „Сивите вълци“, се сражават на азерска страна. Анкара винаги подкрепя Баку дипломатически на международната арена, а въоръжените сили на двете страни имат съвместни учения.

Настоящото изостряне на конфликта между Армения и Азербайджан може да се окаже поредната лъжица с катран в отношенията между Анкара и Москва след разногласията им за Сирия.

САЩ са международният играч, който според анализатори като Серго Миконян, има най-непостоянната позиция относно конфликта в Нагорни Карабах и тя се „променя в зависимост от натиска на различни групи в рамките на Конгреса и изпълнителната власт“. Пример за това е гласуването от Конгреса на акт, забраняващ всякаква подкрепа за Азербайджан през 1992 г., който е отменен през 2002 г. от президента Джордж Буш.

Политиката на САЩ в региона се определя и от влиянието на емигрантските общности от Армения и Азербайджан в президентската администрация. САЩ доставят оръжие и военна помощ на двете страни в конфликта.

Докъде може да стигне ескалацията на военните действия?

Вероятно международната общност ще положи всички усилия да потуши напрежението между Армения и Азербайджан в близките дни, но дали ще се стигне отново до примирие като през 2016 г., е неизвестно.

Според много анализатори чрез военните действия двете страни търсят подобряване на своите позиции на дипломатическата сцена. Като пример се дава 4-дневната война през 2016 г., когато и арменският президент Серж Саркисян, и азербайджанският лидер Илхам Алиев бяха на посещение в САЩ, търсейки подкрепа за своите интереси.

Две армии, изправени една срещу друга

Периодично Армения и Азербайджан тестват бойната си готовност, но дали престрелките ще ескалират до истинска война, зависи както от международните реакции, така и от боеспособността на армиите им.

Снимка: Ройтерс

Армения има 51 580 активни военнослужещи в армията и военновъздушните си сили, към тях трябва да добавим и още близо 22 000 души в паравоенни формирования в обявилия независимост Нагорни Карабах. Според някои изчисления Ереван има възможност да мобилизира още близо 800 000 души.

Снимка: Ройтерс

На свое разположение, според Международния институт за стратегически изследвания, през 2010 г. Армения е имала 165 танка, от които 20 Т-80, 137 Т-72 и 8 Т-55.

Военновъздушните сили отново са попълнени с руски самолети – 15 щурмови Су-25 и 18 модерни многоцелеви изтребителя Су-30. На въоръжение от Ереван са приети и ракетните комплекси С-300 и БУК-М2, които могат да отбиват атаки по въздух.

Азерските въоръжени сили разполагат с 66 950 активни военнослужещи и могат да мобилизират веднага още 300 000 запасняци, отново по данни на Международния институт за стратегически изследвания в доклад от 2019 г.

Богатата на нефт държава отделя голям процент от бюджета си за въоръжение. Сухопътните сили разполагат с 665 танка, от които 100 модерни Т-90 и 470 Т-72 в местната модификация „Аслан“. Военновъздушните сили разполагат с около 106 самолета и 35 хеликоптера, според данни на „Милитъри баланс”, a последните данни от 2007 и 2012 г. показват доминация на руските машини като МиГ-29 и Су-25.

През последните години Баку инвестира в собствени оръжейни разработки, а Израел се превърна в един от основните му доставчици на леко стрелково оръжие.

Дали Баку и Ереван смятат, че е дошъл моментът за окончателно решение на конфликта за Нагорни Карабах на бойното поле, предстои да разберем.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече