Шефът на „Пфайзер“: Трета доза ваксина вероятно ще е нужна след година

След това вероятно ще се прави реимунизация всяка година

Снимка: btvnovinite.bg

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:13 ч. 16.04.2021 г.

Трета доза от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ вероятно ще бъде нужна след година от първоначалната имунизация. След това ще се прави реваксина всяка година. Това каза шефът на компанията „Пфайзер“ Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс.

„Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като за грип, при които трябва ваксиниране всяка година“, казва Бурла.

Той коментира, че коронавирусът повече прилича на инфлуенца, отколкото на полиомиелит и това ще наложи ваксинирането всяка година.

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарии е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две. След това – всяка година“, допълва Бурла.

Вариантите на вируса ще изиграят ключова роля в развитието на ваксините, смята шефът на „Пфайзер“.

Още през февруари от „Бионтех“ и „Пфайзер“ обявиха, че започват клинични изпитвания на трета игла, както и подобрена версия на оригиналния си препарат. Регулаторите и в Европа, и в Щатите предвиждат облекчени процедури за разрешение на допълнителните дози, защото те се адаптират върху вече съществуващите и разрешени ваксини.

От „Модерна“ също обявиха, че разработват бустер – трета игла, която се очаква да бъде готова до есента.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече