Колбаси с етикет, но без стандарт: Защо саламите "Бургас" не са по оригинална рецепта? 

При четири съставки в оригиналната рецепта, в саламите "Бургас" те са от 7 до 23

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  09:13 ч. 23.01.2023 г.

Зад наименованието салам "Бургас" не се крие рецепта, заяви Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители" в “Тази сутрин”. Новото проучване на асоциацията, включващо 25 марки колбаси, показва, че при четири съставки в оригиналната рецепта, в саламите "Бургас" те са от 7 до 23.  

“Класическата рецепта е 60% на 40% свинско и говеждо месо, черен пипер, сол и консервант. Трябва да има някакъв стандарт, около който всички да се равняват”, каза Николов.

Той подчерта, че дори и по структура саламите не си приличат много.

“Ако трябва да се приложи стандартът за шпеков салам, то структурата трябва да е мозаечна и да се вижда месо. По-ниско качествените колбаси са по-меки. Формално не се злоупотребява, защото няма норма”, добави Николов. 

Според него дори само по цената може да се разбере качеството. 

"Всичко, което може да направи продукта по-евтин, е добре дошло в казана на производителя. Начело с това е водата, тя е мечтата на всеки производител. Картофеното нишесте се слага, защото е по-евтино от месото", каза Николов.

По думите му трябва да се потърси решение. 

Цялото проучване на "Активни потребители" четете на businessnovinite.bg:

 

 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече