Заведенията отвориха, собствениците им се оплакват от ограничението от 50% (ОБЗОР)

"Трудно може да съществува бизнес при 50% приход и 100% разход“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията

Глория Николова Глория Николова

Публикувано в  21:27 ч. 01.03.2021 г.

Заведенията отвориха врати след тримесечната пауза. В първия ден, в който ресторантите работят, желаещи да вечерят навън не липсват. Но гостилниците не са пълни, защото трябва да се съобразят с мерките в заповедта на здравният министър.

Всички заведения трябва да работят с капацитет до 50%. Работното време на ресторанти, кафенета и игрални зали е до 23:00 ч. На маса трябва има до шестима души.

Снимка: btvnovinite.bg

Още преди обед дойдоха първите клиенти в отворените заведения.

Първи март е и първата крачка към спасението на бизнеса, надяват се от бранша. Новото начало започва без маски за клиентите и задължително с маски за персонала. На входа и на изхода на заведенията са поставени дезинфектанти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трудността е в 50-те процента. Защото трудно може да съществува бизнес при 50% приход и 100% разход“, казва Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията.

Снимка: btvnovinite.bg

За ресторанта на Петър Цветарски това означава, че вътре могат да работят две маси. Затова и част от работещите вече са съкратени

„На 50% няма да имаме печалба, но поне ще има за  заплата за персонала, за сметките, ще сме живи, ще мърдаме“, казва Цветарски.

Снимка: btvnovinite.bg

Надеждите са ограниченията да са временни. Загубите тепърва ще се изчисляват.

Снимка: btvnovinite.bg

От този понеделник се разрешават и организираните пътувания в страната. Също и провеждането на конгреси, семинари, конкурси, обучения, както и други обществени мероприятия. Условието е, че трябва да работят до 30% от капацитета си.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече