Закуските в училище: Как храната да стигне до тези, които реално имат нужда от нея?

Увеличават парите за закуски с 15% от догодина, но родители настояват и за промяна в системата

Мария Аладжова Мария Аладжова

Публикувано в  19:44 ч. 21.02.2020 г.

Просветното министерство и родители предлагат различен подход за безплатната закуска в училище спрямо конкретните нужди в различните населени места. Отзвукът по темата се чу, след като в рубриката „Чети етикета“ с Биляна Гавазова, бяха показани закуски, давани на децата от 1 до 4 клас, които очевидно не отговарят на одобрените рецептурници.

Родители масово се оплакват, че децата им не ядат безплатната храна в училище, а най-честата причина е, че тя е некачествена или не изглежда добре. Такъв е и случаят на Катерина Георгиева от София, която има дъщеря във втори клас.

„Голям процент от съучениците ѝ не си искат закуските. В някои случаи се прибира с една филия хляб. Ако има продукт, който визуално да прилича на луканка, той е в много оскъден вариант“, разказва майката.

За 2020 г. общата сума за безплатните закуски е 33 млн. лева. На ден на дете се падат по 59 стотинки с ДДС. Според родителите средствата не за разходват разумно.

Снимка: btvnovinite.bg


От МОН предлагат решение – в част от училищата да се дава основна закуска, т.е. – с по-голяма енергийна стойност. А в останалите – предимно в София, само подкрепяща, която е плод или млечен продукт.

„Имаме училища с концентрация на деца от уязвими групи, както им казваме. Тогава е важно децата да бъдат закусили. Преобладаващата част от тях почти никога не закусва вкъщи“, заяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според директори и в момента всяко училище само преценява дали да има и основна закуска. В 51 СУ „Елисавета Багряна“ например е само подкрепяща.

„От две години е така. Дори и сега, когато е подкрепяща, казвам го с болка, хапват по две-три залчета и го изхвърлят в коша“, споделя Асен Александров, директор на училището.

В под 50% от училищата има столове, в които се приготвя прясна храна. Според МОН обаче няма как това да се прилага навсякъде, тъй като не е рентабилно.

От просветното министерство са възложили на регионалните управления изработване на нов механизъм за контрол на качеството на предлаганите закуски.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече