Свинското месо поскъпва

Най-висока е цената във Враца

Румяна Стоилкова Румяна Стоилкова

Публикувано в  12:45 ч. 24.09.2023 г.

Свинското месо поскъпва, отчита правителственият сайт (foodprice.bg), който следи цените на дребно. 

Средната цена на килограм свински бут в страната е 12,71 лв. за килограм, показват данните от сайта. Платформата показва и значителни разлики в цената между регионите. 

Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца – там средната цена е 14,23 лв. за килограм. Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин.

В София месото е с два лева по-евтино, отчита сайтът. Най-ниски са цените в Благоевград.

В квартална месарница във Враца зареждат българско свинско три пъти седмично. За Нина Стойкова цените са поносими в сравнение с останалите магазини в града, където на места вратната пържола стига до 18 лева за килограм. Тук свинският бут върви по 13,50 лв., а ребрата са с лев по-скъпи.

А в столицата домакинството на Борис Михайлов слага на трапезата си свинско 3-4 пъти седмично. Най-често приготвят котлети, поскъпването му прави впечатление.

За разликите в цената на свинското в различни части на страната има причина, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В Северозападна България то е по-скъпо заради по-малкия пазар.

Анализите сочат още, че близо 60 на сто от свинското месо у нас е внос, а 40 на сто родно производство.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече