Как се готвят морските хора за Никулден?

В Созопол има празник на осолената риба

Десислава Генева

Публикувано в  08:05 ч. 04.12.2022 г.

Само след два дни е Никулден и морските хора се готвят за празника на Свети Николай Чудотворец с поредица от тържества. На много места запалиха коледните елхи. В Ченгене скеле има целодневни тържества.

А в Созопол се провежда единственият празник на осолената риба. В древността основният поминък на града е бил риболовът, а единственият начин да се съхрани уловената рина е бил чрез осоляване. Всеки си има своя уникална рецепта и затова в продължение на два дни се съревновават кой е по-добър в приготвянето ѝ.

Екипът ни посети един от потомствените гръцки рибари, който на 74 години продължава да влиза в морето.

Гледайте историята му във видеото!

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече