Обвинения срещу Алексей Петров не са отпадали. Делото е разделено, тъй като разследването е мащабно - една част от него е напреднала, а друга не, каза в предаването "Тази сутрин" говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

Срещу Петров в момента има две досъдебни производства – едното е за организирана престъпна група, създадена с цел да извършва данъчни, финансови измами и пране на пари, а другото за организирана престъпна група, извършвала рекет и престъпления против собствеността. Едното разследване е пред приключване и това наложи да се отделят материалите, за да може поне едно от двете обвинения да влезе в съда, обясни Немска.

Надявам се, че процесът скоро ще започне и тогава прокуратурата и защитниците ще изложат доводите си, заяви тя. Немска отказа да се ангажира със срок, в който ще е готов обвинителният акт. Само съдът ще каже дали процесът ще е публичен, допълни говорителят на СГП.

Маргарита Немска каза, че може само да предполага, че в материалите срещу Алексей Петров има такива, които са държавна тайна. Тя обаче заяви, че в Софийска прокуратура няма притеснения процесът да е при открити врати. Положени са всички усилия и законови средства свидетелите по делото срещу Петров да са достатъчно защитени, каза Немска.

Говорителят на Софийската градска прокуратура отказа да изнесе всякакви подробности по делото и не отговори на въпрос дали се разследва различна от официалната версия за смъртта на Илия Божинов. Дали смъртта на Илия Божинов ще бъде вплетена в обвинението срещу Алексей Петров и групата, която е ръководел, ще решат наблюдаващите прокурори.

Немска допълни още, че не вижда нищо смущаващо в есемесите, които са се разменяли Алексей Петров и премиерът Бойко Борисов.

Около сто документа с имитиран подпис на Бойко Борисов е установила прокуратурата, съобщи Маргарита Немска. Разследването за над 100 общински имота в София, откраднати с фалшиви подписи, печати и документи започна през 2008 г. след случая с брата на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков Петър Драшков, взел терен с фалшив подпис на тогавашния кмет на София Бойко Борисов. "Очаква се много скоро развръзка по това дело, ще е приятна изненада за обществото", каза говорителят, но допълни, че до този момент обвинения не са повдигнати на никого.

Около 10 млн. лв. е сумата, получена от групата "Наглите" като откуп за отвличаните от тях хора, каза Немска. Тя потвърди, че не е известно къде са парите, но не изключи и възможността в бъдеще жертвите да си ги върнат.