Протестът на тютюнопроизводителите, който се провежда в град Гоце Делчев, е политическа провокация. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Съмненията си министърът аргументира с това, че протестът се води от депутата от ДПС Алиосман Имамов и кметовете на общините Гърмен и Сатовча. Вчера в района пък е обикаляла депутатката от БСП Корнелия Нинова.

Министър Найденов призовава тютюнопроизводителите да не се подават на политически провокации, а тези, които ги подклаждат, да се запознаят с възможностите за подпомагане на сектора и с Общата селскостопанска политика.

Общо 143 млн. лв. са средствата, които могат да се платят за 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводители. Половината от тази сума ще бъде изплатена след средата на годината, тъй като тези средства не са били заложени в бюджета. Търсим финансов ресурс и по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., каза още министърът.

По отношение на ниската изкупна цена на килограм тютюн Найденов посочи, че Министерството на земеделието и храните няма механизъм, с който да влияе на цената. Министърът припомня, че са предложени исканите от тютюнопроизводителите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани с либерализиране на пазара, с цел да се премахнат прекупвачите и производителите да продават директно продукцията си.