Ден след като 100-годишният парк на Военната академия в София беше отворен за посетители, от уникалната ограда беше забелязана липсата на няколко пушки. Как ще бъде охраняван паркът от бъдещи посегателства, провери Габриела Наплатанова.

В оградата на парка са вградени стотици цеви на пушки, дарени от руската армия след Освобождението, пушки, от Сръбско-българската и от Балканските войни.

'Иначе всяка една от цевите няма никаква колекционерска стойност - това държа да го кажа на всички онези, които смятат да вадят от оградата тези цеви. Никой колекционер за тях няма да им плати сума. Първо защото е масова пушка и са си набавили от тях, второ те са пробити на две места за шината, която ги държи и на трето място - те са толкова корозирали отвътре, че по никакъв начин не могат да бъдат използвани", обясни полк. Станчо Станчев.

Ден след отварянето на парка, от Академията забелязват, че в оградата липсват поне шест от вградените пушки. Корозията по метала обаче подсказва, че цевите са откраднати отдавна.

"Дори за непросветен човек е видно, че няма пресни наранявания на метала", каза гл. инспектор Стефан Стефанов.

До 2000-та година, като военно поделение, Военната академия беше охранявана от караул на наборни войници. Сега въоръжената охрана се осъществява от Охранителна полиция. Обектът е включен и към видео наблюдение.

В парка няма да се пускат посетители с кучета, велосипеди и алкохолни напитки. А за възстановяване на оградата, Столичната община ще изпрати на академията реставратор.