Агенцията по храните затвори ресторант след разследване на "Хрътките". Репортерът Теодора Трифонова прекара известно време под прикритие в пет столични ресторанта като работник в кухнята. Там тя се натъкна на шокиращи нарушения.

Има една стара българска поговорка: "Когато фактите говорят и боговете мълчат”. Вече два-три закона се направиха за туризма и ние искахме да видим европейския опит. В Испания се отнема правото на колегите да представят гилдията, защото не може така да се руши името й. Един министър, на който няма да посоча името, ми каза преди време, че няма политическа воля, обясни в предаването "Тази сутрин” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Видяхме, че след проверката на колегите са намерени около 12 килограми храни с изтекъл срок на годност. Сега воля има да се разреши този проблем. Секторът е сред най-проблемните у нас, посочи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов. Добре, че беше излъчен този репортаж, тъй като имахме доста атаки, че агенцията извършва пререгистрация умишлено. Заради подобни нарушения на 16 000 заведения е отказана пререгистрация, дали сме такава на други 30 000 заведения. Нашите проверки оттук нататък следят дали хората в кухнята имат необходимата квалификация. Само за хигиенист в кухнята не се иска образование, посочи д-р Войнов.

Има система, на която трябва да отговаря всяко заведение. Тя се нарича HACCP и ние се съобразяваме изцяло с нея, обясни мениджърът в столично заведение Огнян Йотчев. Ресторантът се почиства по няколко пъти на ден, периодично. Попълват се и дневници за поддържане на хигиенното състояние на обекта. ХЕИ и ДВСК са проверявали заведението ни няколко пъти за последната година. Когато се открият нарушения се прави протокол. Упражняваме контрол и чрез видеокамери, има 24-часово наблюдение на обекта. Стараем се да изпълняваме всички изисквания, каза Йотчев.

Системата HACCP е напълно задължителна за всяко едно заведение, друг е моментът, че тя е фиктивна в много от тях. В дискотека, например, беше копирана система за фабрика за ядки. Предложихме промяна в Наказателния кодекс, за да може да се криминализира това деяние. Да сервираш лоша храна е като да предлагаш дрога на клиента, това е изключително опасно и мисля, че има воля за промени, заяви д-р Войнов.