Имущество за над 30 милиона евро е запорирано от ирландските власти, а в държавната хазна са влезли приходи от 40 милиона евро след прилагане на Закона за конфискацията на имущество, придобито от престъпления в Ирландия. Ирландски експерти са в България, за да съветват авторите на българския закон, как да се избегнат дела в съда за правата на човека в Страсбург.

Съдът за правата на човека в Страсбург е отсъждал в полза на Ирландия за отнемане на частна собственост.
"От около стотината, които са попадали под ударите на този закон, една трима се опитаха да докажат законосъобразността на придобитото", каза
Гари Галвин, юридически съветник на Бюрото за криминално придобити активи, Ирландия.


Според ирландските експерти ефективността на Закона за конфискацията идва от това, че наркотрафикантът трябва да доказва чистия произход на парите си, а не държавата, че имуществото е от престъпления.

"Опитът ни показва, че наркотрафикантите ползват кухи компании, офшорни зони, съпруги и любовници, за да прикриват собственост", допълва Гари Галвин.

У нас институциите ще събират доказателства, окръжният прокурор ще ги обобщава, потърпевшият ще трябва да доказва невинността си, когато случаят стигне до съдебна фаза. Според вътрешният министър законът може да накърни и крупни бизнесмени със сенчест бизнес.

"Ако този закон бъде приложен, едрите риби ще пострадат", убеден е министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Друг е въпросът, ако правоприлагащите органи не намерят смелост да посегнат. Но, това се случва навсякъде."