Обстоятелствата около смъртта на загиналите остават спорни.  Израелските войници дали предупредителни изстрели към автомобила на палестинците, след като той не намалил скоростта на контролно-пропускателния пункт край град Тулкарем, твърди израелското радио.
По думите на палестинска очевидка от съседно на пункта село,  войниците подгонили двамата в близката маслинова гора, след което се чули изстрели.

В същото време, израелски хеликоптери "Апачи" обстрелвали и напълно унищожили команден пост на "Сила 17" в град Газа.   Ракета е засегнала главния електропровод и е прекъснала електричеството в района.
Нападнати са били  други два палестински града и бежански лагер. При атаките няма ранени.

Израелските въоръжени сили заявиха, че въздушните удари са в отговор на палестинския обстрел срещу еврейско селище в ивицата Газа. През последната седмица това е четвъртата разрушена база на "Сила 17".

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви на среща в Ерусалим с израелския премиер Ариел Шарон и американския пратеник Антъни Зини, че палестинският лидер трябва да продължи борбата срещу терористите-ислямисти.
Вчера Евросъюзът обяви "Хамас" и "Ислямски джихад" за терористични групи и поиска от Арафат да ги разформирова.

Съединените щати отрекоха техния пратеник в Близкия изток Антъни Зини да е поставял ултиматум на израелците и палестинците или да е напускал преговорите между двете страни. Зини е отправил "строги препоръки" към тях, но не е заплашвал да се откаже от мисията си,  според анонимен представител на Държавния департамент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!