ДСБ не подкрепя предложението на управляващите от ГЕРБ за промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи на пресконференция Радан Кънев от националното ръководство на партията.

Предложеното решение влошава положението както на наетите, така и на самоосигуряващите се и на малкия бизнес. Промяната трябва да води до увеличаване на пенсиите, да гарантират справедливи пенсии на тези, които днес работят и да ги насърчат да внасят своите вноски върху реалния си доход, посочи Кънев. Представителите на ДСБ смятат, че сегашното предложение за промени не е такова.

Според тях е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите. Законопроектът не премахва тази несправедливост и не дава отговор на демографската криза, ниската заетост и доходи. Той не осигурява и повече натрупване във втория стълб на пенсионната система.

Представителите на ДСБ смятат, че увеличаване на осигурителни вноски би имало смисъл, само ако то е в частта им към допълнителния фонд. Това смятаме да предложим на правителството в началото на септември, каза членът на социалната комисия на ДСБ Тошко Сантов.

Те настояват още за съкращаване на излишната администрация и намаляване на броя на областите. От ДСБ искат правителството и съдебната власт да плащат за всички свои служители вноски, отговарящи на действителните им пенсионни права. Същото трябва да правят и самоосигуряващите се земеделци, смятат от партията.