Въпросът на деня, дами и господа, е следният: колко актьори съумяха да играят рамо до рамо с Брад Пит през последните 20 години и… му откраднаха шоуто. Тук жокер няма, а отговорът е един – името на юнака е Кристоф Валц; следват поне триминутни аплодисменти.  Че е похвално, спор няма, но нещото, поне според мен, което заслужава по-големи адмирации е близо 30-годишната кариера на австриеца. Не само това, но и търпението за ролята, донесла му световна слава и бонус, в лицето на чичко "Оскар”, а имено тази на полковника от СС Ханс Ланда в "копилетата” на Тарантино.

Лицето му е познато на немскоговорящата аудитория от години, уви, малко са тези, които могат да назоват името му. Дълго време Кристоф Валц е само една телевизионна сянка, наричана още "фантомът на немскоезичното кино" . Прекалено дълго.

Роден през 1956 година във Виена, Валц израства в семейство на театрални дейци. Получил класическо театрално образование в престижния институт Max-Reinhardt-Seminar, през 70-те Кристоф решава да замине за Ню Йорк, където да продължи образованието си в легендарната школа  Actors Studio – място, послужило за шлифовка на Пол Нюман и Марлон Брандо. Единственото хубаво, което му се случва там обаче е срещата с агента Пол Конер, който за нула време разбива холивудските му амбиции с въпроса

"Нима искате да крещите "Хайл Хитлер” до края на дните си?"

Това е достатъчно за младия австрийски актьор, който решава да се завърне в родината, за да забие безславно в ролята на безличен персонаж, злодей или меланхолик, изиграна за немски телевизионни продукции. „Погледнете лицето ми. Бихте ли ме избрали да изиграя средностатистическия гражданин” – така самият Валц обяснява подбора на ролите си.

"Случай за двама", "Дерик", "Старецът", "Комисар Рекс", "Местопрестъпление" – актьорът си има цяла и доста завършена програма. Появява се във всичко – от романтични комедии до исторически филм. Може да се похвали с някой и друг пробив на голям екран – винаги брилянтен, но и винаги във второстепенна роля. В "Старата маймуна Ангст" играе анализатор, в "Господин Леман " е лекар; успехът му обаче бива ограничен само и единствено до телевизията.

Въпреки над 80-те филмови и телевизионни продукции, въпреки „Златната камера”, Германската и Баварска телевизионна награда, въпреки отличието Адолф Грим, Кристоф Валц остава непоканен на лъскавите партита, на които "трамбоват” Тил Швайгер* или Франка Потенте. Австриецът никога не дава храна и на местните таблоиди.

"Бях готов да зарежа проекта, защото не можех и не можех да намеря подходящия Ланда”, признава на кинофестивала в Кан режисьорът на "Гадни копилета” Куентин Тарантино. В медиите дори се появяват слухове, че първоначално ролята била за Леонардо ди Каприо. Владеенето на редица чужди езици, в крайна сметка, се явява решаващ фактор при избора на Валц, който говори перфектно френски, италиански, немски и английски във филма.

А и не само. В началото на лентата "ловецът на евреи” Ланда тормози френския селянин, без дори да го докосне, а играта на Валц е малък празник за актьорството. Смутено чаровната усмивка, когато иска чаша мляко, невероятна нелепост, когато пуши гигантската си лула, лекотата, с която сменя езиците, на които говори –

"Гадни копилета" просто е неговият филм

Подобна актьорска игра би довела след себе си безконечни филмови предложения, които предполагат и един Кристоф Валц, коронован за новия герой на немскоговорящите филмови среди. Да, ама не. Австрийският актьор не жадува за светлини и медийно внимание. Дори и след Златния глобус, наградите БАФТА и "Оскар”, разбира се. За мен лично обяснението на подобно държание е толкова очевидно и логично – поживял е човекът, минал е както се казва на немски "durch dick und dünn”*, защо сега да не се наслаждава кротко и спокойно на, искам да подчертая, заслужения си успех. Нищо, че самодоволната му физиономия предполага друго.

Какво следва. След нечувания успех на "Гадни копилета”, Валц получава предложения за участие в други американски продукции.  В адаптацията на комикса "Зеленият стършел”  (оригинално заглавие The Green Hornet), който излиза по кината през декември, Валц ще изиграе ролята на злодея Чудновски (каква изненада, но той сам казва, че се е примирил с тази си съдба).

Предвидено е и неговото участие във филмовия вариант на романа "Вода за слонове” ("Water for Elephants"), където ще изиграе съпруга на Рийз Уидърспуун. През март тази година стана ясно, че актьорът ще се пробва и на режисьорския стол. Името на лентата е "Нагоре и встрани" ("Auf un Davon" ) и ще разказва за безкомпромисна водеща на телевизионно риалити шоу за запознанства. Валц е участвал и в написването на сценария за филма.

Нагоре и встрани – какво по-добро финално изречение за история като тази на едно, на пръв поглед, самодоволно копЕле, което, оказва се впоследствие, е твърдо стъпило на земята и захапало здраво успеха между зъбките си. Едни се събуждат една сутрин и виждат лицето си по всички възможни билбордове и таблоиди. Други копат, да копат (без извинение за некнижовния израз) две, пет, петнайсет, трийсет години, за да получат своите петнайсет минути слава. И тук идва въпросът – чий успех е по-сладък. Разбера ли, ще ви информирам  ;)

*Швайгер също може да бъде видян в "Гадни копилета”. Там актьорът се превъплъщава в ролята на сержант Хюго Щиглиц.

* Durch dick und dünn – тук буквалният превод е "през тънко и дебело”.